Naslovna Vesti 15. NOVEMBRA BESPLATNE KONTROLE ŠEĆERA U KRVI, BMI I PROCENA FAKTORA RIZIKA...

15. NOVEMBRA BESPLATNE KONTROLE ŠEĆERA U KRVI, BMI I PROCENA FAKTORA RIZIKA ZA DIJABETES

0
Foto: Pixabay

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti obeležava se svake godine 14. novembra sa ciljem da se skrene pažnja i interesovanje javnosti na mogućnost primarne prevencije ove bolesti, kao i na složenost njenih zdravstvenih i socijalnih posledica.

Ovogodišnji slogan Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti je: “Dostupnost terapije za dijabetes”.

Tim povodom u organizaciji Službe za polivalentnu patronažu Doma zdravlja “Voždovac” planirane su sledeće aktivnosti:

15.11.2021. godine od 7:30 do 10:00 časova u centralnom objektu DZ -“Kutak zdravlja”, (Ustanička br. 16, ulaz iz Kolubarske ulice) vršiće se :

  • Kontrola krvnog pritiska
  • Kontrola nivoa šećera u krvi
  • BMI
  • Saveti za pravilnu ishranu i unapređenje zdravlja
  • Procena faktora rizika za nastanak HNO.

Svetski dan borbe protiv dijabetesa predstavlja najveću svetsku kampanju posvećenu podizanju svesti o dijabetesu. Pokrenut je 1991. godine od strane Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) i Svetske zdravstvene organizacije (SZO) kao odgovor na eskalirajuću zdravstvenu pretnju koju predstavlja dijabetes. Hiljade lokalnih kampanja, aktivnosti, projekcija, sastanaka i događaja održavaju se svake godine 14. novembra, ali i tokom celog meseca novembra.

Ovaj dan ima za cilj da promoviše važnost preduzimanja koordinisanih i usklađenih akcija za suočavanje sa dijabetesom kao ozbiljnom globalnom pretnjom po zdravlje, skrene pažnju na ključna pitanja i drži dijabetes čvrsto u centru pažnje globalne javnosti i politike.

Ostavite komentar

avatar
500