Naslovna Vesti Beograd podigao cene zakupa

Beograd podigao cene zakupa

0

Zakupci poslovnog prostora u vlasništvu Grada Beograda od 1. januara sledeće godine plaćaće veće cene kirija, koje će biti povećane za 6,8 odsto.

To su odlučili gradski odbornici usvajanjem izmena odluke o utvrđivanju zakupnina za poslovni prostor na kojem je nosilac prava javne svojine Grad Beograd, odnosno na kojem Grad Beograd ima posebna svojinska ovlašćenja.

Kako se navodi u izmenama odluke, povećanje zakupnina je u skladu sa planiranom rastom cena za 2022. godinu.

Navodi se da je Ministarstvo finansija objavilo uputstvo za pripremu budžeta lokalne vlasti za 2022. i projekcije za 2023. i 2024. godinu i da su tu iskazane osnovne makroekonomske pretpostavke.

U uputstvu su, kako se dodaje, date instrukcije da ukupan rast prihoda u 2022. godini u odnosu na procenu ostvarenja prihoda u 2021. ne sme da bude veći od 6,8 odsto.

U izmenama odluke se, između ostalog, navodi da će visina iznajmljivanja lokala u ekstrazoni skočiti na 1.193 dinara.

Visina cene lokala za zakupce koji obavljaju ugostiteljske usluge mesečno po kvadratu u ekstrazoni biće 1.312 dinara, dok će cena lokala za zakupce koji u toj zoni obavljaju farmaceutsku (apoteke) i stomatoslošku delatnost na mesečnom nivou po kvadratnom metru prostora biti 1.252 dinara.

Za zakupce koji obavljaju organizovanje igara na sreću, kladionice i menjačnice cena lokala u strogom centru grada na mesečnom nivou biće 1.551 dinar po kvadratu.

Između ostalog, u izmenama odluke piše da će umetnike zakup ateljea mesečno koštati 59 dinara po kvadratu u svim zonama.

Izmenama odluke uvedena je nova vrsta poslovnog prostora – poslovni prostor za zakupce koji obavljaju delatnost javnog linijskog prevoza.

Za ekstrazonu propisana je cena od 350 dinara po kvadratu, dok za najjeftiniju, četvrtu zonu, zakup košta 140 dinara po kvadratu na mesečnom nivou.

Gradski odbornici usvojili su i izmenu odluke o zaduženju Grada Beograda za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda.

Usvojena je i Odluka o povećanju osnovnog kapitala JKP “Zelenilo Beograd”, izmene i dopune Odluke o načinu plaćanja komunalnih usluga na teritoriji Beograda, kao i izmena odluke o komunalnom redu.

Izvor: B92

Ostavite komentar

avatar
500