Naslovna Servisne informacije BEOGRADSKI VODOVOD OBJAVIO SAVETE KAKO SE PRIPREMITI ZA ZIMU

BEOGRADSKI VODOVOD OBJAVIO SAVETE KAKO SE PRIPREMITI ZA ZIMU

0

BEOGRADSKI VODOVOD OBJAVIO SAVETE – U poslednjih nekoliko godina JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ beležilo je povećan broj prijava potrošača zbog kvarova na vodovodnim instalacijama izazvanih izuzetno niskim temperaturama vazduha. Tada je dolazilo do pucanja stakala na vodomerima, ali i raznih kvarova na instalacima građana, koje nisu bile adekvatno pripremljene za zimu.

Iz tog razloga iz pomenutog preduzeća uputili su nekoliko saveta, kako da se građani zaštite od nastanka neželjene štete pravilnim održavanjem instalacija.

Vodomeri u skloništima koja nisu obezbeđena poklopcima i koja su puna vode u opasnosti su od pucanja. S obzirom da je održavanje vodomernih šahtova u nadležnosti potrošača, da bi vodomeri bili sačuvani tokom zime i neometano merili potrošnju vode, potrebno ih je adekvatno zaštititi. Vodomerna skloništa bi trebalo da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Precizno merenje potrošnje vode zavisi od ispravnosti vodomera, a to na kraju utiče i na iznos na računu korisnika.

Građani koji imaju kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije. Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama. Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata koji se ne greju, trebalo bi takođe obezbediti. Zato je potrebno da se voda iz vodovodnih cevi ispusti na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema, a najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme „konzervira“ točeća mesta, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija.

Iz Vodovoda podsećaju sve potrošače da uskoro stižu hladni dani i da se na vreme pripreme za zimski period. Pravilnim održavanjem vodovodnih instalacija u toku zime smanjuje se mogućnost nastanka štete, a time i nepotrebnih izdataka. To je u interesu svih potršača, a samim tim i Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Ostavite komentar

avatar
500