Naslovna Vesti DA LI ĆE UDŽBENICI I VRTIĆI BITI BESPLATNI? ODBORNICI USVOJILI BUDŽET ZA...

DA LI ĆE UDŽBENICI I VRTIĆI BITI BESPLATNI? ODBORNICI USVOJILI BUDŽET ZA 2023.

0
Foto: Beoinfo

Od 1. septembra 2023. pohađanje državnih i privatnih vrtića za svu decu u Beogradu biće besplatno, a svi učenici osnovnih i srednjih prestoničkih škola besplatno će dobiti nove udžbenike, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na sednici Skupštine grada, na kojoj su odbornici usvojili budžet grada Beograda za sledeću godinu.

On je objasnio da će škole naredne godine, kao i do sada, birati izdavače udžbenika, a da će ih Grad direktno platiti izdavačima.

– Kada se završi proces između škole i izdavača, novac koji su do sada plaćali roditelji, platiće Grad. Cena kompleta udžbenika je različita. Kada nam škole dostave iznose, mi ćemo ih platiti. Zbog variranja cena kompleta, sredstva koja su izdvojena za udžbenike iznose od 16 do 20 miliona evra, dok vrtići koštaju oko 40 miliona evra – naveo je Šapić.

On je istakao da ukupni obim sredstava budžeta Grada i njegovih opština iznosi 205,5 milijardi dinara, te da će najveći prihod doneti porezi na dohodak građana i imovinu. Planirano je i veće učešće transfernih sredstava iz republičkog budžeta, najviše na ime realizacije projekta beogradskog metroa.

Najviše sredstava će, kako i ranije, biti utrošeno na javni prevoz, komunalne i stambene poslove, obrazovanje i dečju zaštitu i investicije.

– Ovo će biti budžet brige o ljudima jer će suštinski promeniti život Beograđana, biće istorijski i tretiraće sve građane na jednak način. Usvajanjem ovog budžeta, predviđeni su besplatni udžbenici, što je istorijska odluka, a istim budžetom od septembra je predviđen i novac za besplatne vrtiće koji će biti subvencionisani 100 odsto.

Predviđeno je da u predlogu budžeta besplatni budu i dnevni boravci dece i mladih sa smetnjama u razvoju, usluge gerontodomaćica, kao i personalni asistenti za odrasle, dok će liste čekanja za iste usluge biti ukinute. Takođe, obezbeđen je novac praktično i za sve usluge socijalne zaštite, a koje su se dosad u manjoj ili većoj meri plaćale. Verujem da se niko, bez obzira na to ko će sutra voditi Beograd, neće usuditi da ukine ove odluke – naveo je Šapić.

Dodao je i da će biti formiran 101 istureno odeljenje beogradske službe javnog reda, gde će se nalaziti “beogradski lični”, da bi se građani osećali bezbednije, a početkom godine biće uveden i jedinstveni broj 11-0-11, na kom će građani moći da se informišu o svim servisnim informacijama, a iste će moći da dobiju i na interaktivnim tablama, koje će biti postavljene u svakom stambenom ulazu.

Javni prevoz bez represivnih mera

Gradonačelnik Beograda se, odgovarajući na pitanja novinara, osvrnuo i na najavljene mere u GSP, kao i uvođenje kontrolora u svakom vozilu i ulazak na prednja vrata.

– Neće biti represivnih mera, kontrolori će na početku ukazivati građanima kako je važno plaćati karte. Verujem da će to dati rezultate i da ćemo tako početi da naplaćujemo veći broj karata. Ali do kontrolora moramo prvo da dođemo. Nismo planirali da sledeće godine kupujemo vozila za GSP, ali videćemo da li ćemo to obuhvatiti rebalansom budžeta, jer su velika sredstva koja se izdvajaju za javni prevoz.

Ostavite komentar

avatar
500