Naslovna Zanimljivo DANAS ODRŽAN KONDICIONI MARŠ KADETA VOJNE AKADEMIJE DO STEPINE KUĆE U KUMODRAŽU...

DANAS ODRŽAN KONDICIONI MARŠ KADETA VOJNE AKADEMIJE DO STEPINE KUĆE U KUMODRAŽU (FOTO)

0
Foto: Ministarstvo odbrane

Kadeti završne godine Vojne akademije danas su u sklopu redovne obuke, izveli kondicioni marš od kasarne “General Jovan Mišković“ na Banjici, do kuće vojvode Stepe Stepanovića u Kumodražu, i nazad, u ukupnoj dužini od 13 kilometara.

Prema rečima komandanta Kadetske brigade, pukovnika Milana Končara, osnovni cilj te aktivnosti je unapređenje fizičke sposobnosti kadeta kao i starešina jedinice.

Foto: Ministarstvo odbrane

– Osim podizanja fizičke sposobnosti, važno je što se starešine dodatno usavršavaju u organizaciji, pripremi i realizaciji kondicionih marševa, koji se periodično održavaju u okviru redovne obuke kadeta – rekao je pukovnik Končar i dodao da je na terenima Vojne akademije, kroz više sličnih aktivnosti, održana i svojevrsna priprema za ovaj marš kroz naseljeno mesto.

Komandant Kadetske brigade istakao je da, tokom realizacije ovakvih elemenata obuke, i kadeti imaju priliku da stiču iskustvo o načinu organizovanja marševa, što je od posebnog značaja za buduće oficire.

– To je svojevrsna priprema za njihovu profesionalnu karijeru. Danas je na maršu završna, 144. klasa Vojne akademije, i oni će uskoro biti u ulogama u kojoj su danas njihov komandant klase i komandiri vodova. Inače, marš se uvek organizuje po određenoj temi, a današnji je posvećen slavnoj istorijskoj ličnosti, našem proslavljenom vojvodi Stepi Stepanoviću – rekao je pukovnik Končar.

Foto: Ministarstvo odbrane

U rodnoj kući vojvode Stepe, kadete su, na tradicionalan način, dočekali prijatelji iz istoimenog amaterskog Kulturno – umetničkog društva, a svojevrsni čas istorije održao im je domaćin objekta koji baštini sećanje na slavnog vojskovođu, Aleksa Vladičić.

– Srećan sam što su nam danas u poseti mladi srpski vitezovi. Želeli smo da ih domaćinski dočekamo, i da im kažemo da smo veoma srećni zbog dolaska časnih čuvara naše otadžbine, kojima sam govorio o životnom putu velikog Vojvode Stepe i o onome šta je on govorio svojim vojnicima – rekao je domaćin kuće Aleksa Vladičić.

U ime Vojne akademije, komandant Kadetske brigade, pukovnik Milan Končar, uručio mu je priznanje za doprinos i podršku u realizaciji zadataka te ustanove, a zahvalnica je dodeljena i predsedniku KUD-a, Vladanu Životiću, koji je, uz reči zahvalnosti budućim oficirima, “što su na braniku otadžbine”, poručio i da je misija KUD-a da, negujući narodne igre i pesme, bude na braniku zaštite tradicionalnih vrednosti i kulture naše zemlje.

Kiša i hladno vreme nisu omeli kadete, pa su puni lepih utisaka, završili marš na poligonu Vojne akademije, na istom mestu odakle su i krenuli nekoliko sati ranije.

Foto: Ministarstvo odbrane

Kadetkinja završne klase Vojne akademije Jovana Jovanović kaže da joj marš nije bio naporan, već vrlo zanimljivo iskustvo.

– Volela bih da ovakvih aktivnosti ima više, jer zaista doprinosi kondiciji, ali i kolektivnom duhu i razvijanju naše vojničke ličnosti – rekla je Jovana i dodala da joj je drago što je imala priliku da poseti kuću slavnog vojvode Stepe.

Njen kolega Đorđe Pešić rekao je da mu je bila čast doći na ovakvo mesto, usput realizujući jednu važnu aktivnost.
– Veoma je vredna inicijativa, potekla sa Vojne akademije, da se ovakve aktivnosti organizuju – istakao je kadet završne godine i dodao da je među kolegama vladala dobra energija, uz jaku motivaciju, da na ovaj način zajedno posete važno istorijsko mesto koje je vezano za slavnog srpskog vojvodu Stepu Stepanovića.

Foto: Ministarstvo odbrane

Izvor: Ministarstvo odbrane

Ostavite komentar

avatar
500