Naslovna Vesti DONETA PRESUDA – EPS MORA DA SMANJI EMISIJU SUMPOR DIOKSIDA ZBOG OPASNOSTI...

DONETA PRESUDA – EPS MORA DA SMANJI EMISIJU SUMPOR DIOKSIDA ZBOG OPASNOSTI PO ZDRAVLJE

0

EPS MORA DA SMANJI EMISIJU SUMPOR DIOKSIDA – Kako se navodi u saopštenju Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu, koji je vodio spor protiv EPS-a, Viši sud u Beogradu naložio je Elektroprivredi Srbije da smanji emisije sumpor dioksida u termoelektranama zbog njihove opasnosti po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Kako se navodi, tužba koju je RERI podneo u januaru 2021. godine, usledila je nakon više podnetih zahteva za vanredni inspekcijski nadzor u termoelektranama EPS-a zbog drastičnog prekoračenja maksimalnih dozvoljenih emisija sumpor dioksida, za koje je Ministarstvo zaštite životne sredine tvrdilo da nema osnova.

U saopštenju se ističe da su samo tokom 2018. i 2019. godine termoelektrane „Nikola Tesla“ i „Kostolac“ emitovale šest puta veće količine sumpor dioksida od dozvoljenih, a prekoračenja su se nastavila i narednih godina.

Navodi se da je ekspertska analiza koju je RERI dostavio utvrdila da višestruka prekoračenja emisija sumpor dioksida dovode do širokog spektra posledica po ljudsko zdravlje, poput otežanog disanja, nastanka dugotrajne astme, bronhitisa, hronične opstruktivne bolesti pluća, sve do najozbiljnijih kao što su povećana smrtnost od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, sklonost demenciji, šlog, oštećenje normalnog razvoja ploda i poremećaja razvoja pluća kod dece.

Izvor: Beograd Uzivo

Ostavite komentar

avatar
500