Naslovna Vesti ELEKTRIČNI TROTINETI USKORO NA DNEVNOM REDU! KO ĆE SMETI DA IH VOZI,...

ELEKTRIČNI TROTINETI USKORO NA DNEVNOM REDU! KO ĆE SMETI DA IH VOZI, SA KOJOM OPREMOM I GDE?

0

Trotineti, kao i druga prevozna sredstva koja spadaju u takozvanu mikromobilnost, kao što su hoverbordovi, segveji i drugo, biće zakonski regulisani, a kako nezvanično saznajemo, biće im ograničena brzina kao i starosna granica vozača.

– Vozačima ovih prevoznih sredstava biće dozvoljeno kretanje po kolovozu samo u određenim situacijama, ali sa maksimalnom brzinom koja će iznositi oko 25 kilometara na sat, dok će na trotoaru morati da se prilagode kretanju brzine pešaka. Takođe, kretanje će im biti dozvoljeno na biciklističkim stazama i trakama – navodi izvor “Blica“.

Kako dodatno objašnjava, brzina od 25 kilometara važi za kolovoz, dok će na trotoaru morati da se prilagode kretanju pešaka, odnosno da idu između 3 i 5 kilometara na čas.

– Tražili smo da se nose svetloodbojni prsluci tokom vožnje na trotoaru. Vozači trotineta nisu svesni da su u prednosti u odnosu na pešake, i po brzini i po konstrukciji, a sebe svrstavaju među njih. Jer, udarac trotineta koji se kreće 15 kilometara na sat može biti poguban za dete ili stariju osobu, ako ih obori – kaže Belencan.

Ostavite komentar

avatar
500