Naslovna Vesti GDE NA VOŽDOVCU MOŽETE KUPITI JELKU SA BUSENOM I KOLIKO OVE GODINE...

GDE NA VOŽDOVCU MOŽETE KUPITI JELKU SA BUSENOM I KOLIKO OVE GODINE KOŠTAJU?

0

JKP „Zelenilo-Beograd“, i ove godine, za Novogodišnje i Božićne praznike ima u ponudi jelke sa busenom.

U ponudi su dve vrste novogodišnjih jelki – smrča (Picea abies) i Pančićeva omorika (Picea omorika) koje sugrađani mogu kupiti u našim rasadnicima u ul. Vojvode Stepe br. 405.

Radno vreme rasadnika je radnim danima od 7 do 15 časova, a rasadnici će biti otvoreni za prodaju jelki i u subotu 17. i 24. decembra u periodu od 7 do 15 časova.

Cene se razlikuju u zavisnosti od visine stabla:
  • Cena stabla visine do 1 m iznosi 1.500 dinara;
  • Cena stabla visine 1,0-1,5 m iznosi 2.000 dinara;
  • Cena stabla visine 1,5-2,0 m iznosi 2.500 dinara;
  • Cena stabla visine veće od 2,0 m iznosi 3.000 dinara.

JKP „Zelenilo-Beograd“ i ove godine apeluje na građane da kupuju jelke sa busenom, jer time utiču na zaštitu životne sredine i sprečavanje seče mladih stabala četinara.

U periodu dok traju praznici i dok jelke budu ukrašavale domove sugrađana, potrebno je povesti računa o nekoliko važnih stvari koje će pomoći da sadnica i posle praznika bude u dobroj kondiciji i dobrom zdravstvenom stanju.

Kako bi se jelka što bolje održala u sobnim uslovima, tokom praznika potrebno je da se redovno orošava, tj.prska vodom, kao i da se redovno zaliva odstajalom vodom sobne temperature. Vlažnost supstrata treba održavati umerenom.

Prilikom kićenja jelke treba voditi računa o ukrašavanju njenog vrha, kako se on ne bi polomio ili oštetio. Jedan od načina da se sačuva vrh, jeste da se uz vrh postavi neki štapić ili olovka, pa tek onda ukras. Jelku takođe ne treba postaviti blizu grejnog tela, jer to može izazvati opadanje četina. Ukoliko postavljate svetleće elemente, preporuka je da se klasične lampice zamene led svetlima.

Kada prođu praznici, drvo ne treba odmah iznositi napolje na mesto sadnje, već je potrebno da se obezbedi period prilagođavanja. Najbolje bi bilo da se jelka ostavi nekoliko dana u hodniku ili prostoriji koja se ne greje, a posle ovog perioda da se posadi na predviđeno mesto. Sadnja se vrši kada zemlja nije zamrznuta, odnosno kada spoljna temperatura nije ispod nula stepeni Celzijusa.

Ukoliko se jelka sadi u dvorište, imajte na umu da će ona u narednim godinama izrasti u visoko drvo, pa zato pažljivo treba odabrati mesto za sadnju. Takođe, vodite računa da sadnicu ne zasadite suviše blizu objekta, a ukoliko nemate adekvatno mesto za sadnju, jelku možete doneti u naše rasadnike, kako bi je radnici „Zelenila“ posadili na unapred planiranim površinama u Gradu.

Kada govorimo o trendovima u ukrašavanju jelki, ove godine dominiraju sledeći stilovi:

Uvek aktuelan klasični stil gde se u dekoracijama koriste isključivo tipične novogodišnje boje- crvena, bela, zlatna i zelena, uz neizostavne figure Deda mraza, olovnih vojnika, patuljaka i slično. Jelke su bogato nakićene, sa puno ukrasa, kugli i ukrasnih traka;

Prirodni/natur (održivi) stil u kom preovlađuju mirne boje: boja drveta, bela, sve nijanse jesenjih plodova od žute, narandžaste, braon do neizostavne crvene boje. Ukrasi su izrađeni od prirodnih materijala, šišarki, raznih plodova, kore drveta, sušenog cveća, listova, papira.

Maksimalistički stil gde u dekoracijama preovlađuju raznovrsni dekorativni elementi – veliki veštački cvetovi, veštačke grane sa štrasom, mašne, ukrasne trake i kugle raznih veličina i boja. Boje se uklapaju prema ambijentu. Jelke su po pravilu veoma bogato ukrašene.

Ostavite komentar

avatar
500