Naslovna Vesti GREJANJE U BEOGRADU SKUPLJE OD FEBRUARA? Možda usledi još jedno tokom godine,...

GREJANJE U BEOGRADU SKUPLJE OD FEBRUARA? Možda usledi još jedno tokom godine, odluka u ponedeljak

0

Grejanje bi Beograđanima trebalo da bude skuplje od februara i to za pet odsto, predlažu JKP “Beogradske elektrane”, a konačnu odluku daće odbornici na sednici Skupštine grada u ponedeljak.

Prema argumentima ovog javnog preduzeća, toplotna energija u toku sledeće godine trebalo bi da poskupi još jednom ako poskupe energenti, navodi se u Programu poslovanja ovog preduzeća za 2023. godinu.

U dokumentu koji će se naći na dnevnom redu gradskog parlamenta piše da su planirani troškovi za prirodni gas u 2023. veći 1,8 milijardi dinara u odnosu na troškove u tekućoj godini. Sadašnja cena grejanja je 119,39 dinara po metru kvadratnom, dok bi od februara trebalo da bude 125,22 dinara. Trenutno, mesečni račun za grejanje stana od 50 kvadrata iznosi 5.969 dinara, dok bi u februaru trebalo da košta više za oko 300 dinara, odnosno, 6.261 dinar.

– Prihodi od prodaje toplotne energije, koji su najzastupljeniji u strukturi poslovnih prihoda, planirani su na osnovu povećanja cena za pet odsto od februara naredne godine – piše u Programu poslovanja “Beogradskih elektrana” i dodaje: “Cene su utvrđene po metodologiji za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom koju je donela Vlada Srbije. Za uredno plaćanje i dalje će se odobravati popusti od pet do sedam odsto u skladu sa zaključcima Gradskog veća”.

Novonastala situacija na tržištu energenata donela je višestruko povećanje cena gasa i mazuta. Zbog toga je, podsećaju iz “Elektrana”, Vlada Srbije još krajem 2021. godine donela uredbu kojom je cena gasa bila zamrznuta na iznos iz novembra te godine.

– Ova cena se primenjivala do kraja juna 2022, a od jula Vlada je donela novu uredbu, kojom je dozvoljeno povećanje cene gasa iz novembra za najviše 12 odsto. To je jedna od mera kojom je Vlada ograničila povećanje cene prirodnog gasa za krajnje korisnike, a snabdevačima obezbedila nadoknadu u razlici između nabavne i cene isporuke. Imajući u vidu da gas ima najveće učešće u ukupnim rashodima, i najmanja korekcija cene ima direktan uticaj na troškove i rezultat.

Blic

Ostavite komentar

avatar
500