Naslovna Vesti GSP: Još ne znamo kako će nove mere izgledati u praksi

GSP: Još ne znamo kako će nove mere izgledati u praksi

0

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će kao mera za suzbijanje korone biti pojačan gradski prevoz, da bi bilo manje gužve i kontakata. Naveo je i da autobus, kada popuni do 50 procenata putnika, neće stajati na narednoj stanici, već će ići dalje. Zapitali smo se kako će to izgledati u beogradskim uslovima, kada je gužva u autobusu tolika da jedino virus može da se provuče. “Čuli smo za tu izjavu ministra, ali mi nikakve zvanične informacije nemamo o tome kako vozači treba da postupaju”, rekli su nam u dispečarskom centru GSP.

“Kada budemo dobili konkretna uputsva, onda možemo da razgovaramo o tome kako će vozači postupati. Kada budemo dobili zvanični papir, onda ćemo postupiti po njemu. Ako je to mera Kriznog štaba, verovatno će morati da se postupi po njoj”, rekao nam je dispečar.

Mera je najavljena, ali očigledno nije precizirana u praksi, što je kod nas već dobro poznata praksa. Ostaje niz pitanja: kako će i ko da procenjuje kapacitete vozila i da kaže: “Sada je prešlo 50 posto putnika. Masjtore, nemoj da stajeđ na sledećoj”.

Nepoznanica je i da li će putnici morati da najavljuju na kojoj stanici žele da siđu, kako vozač ne bi baš tu stanicu propustio?

“Pošto bi te mere trebalo da stupe na snagu od utorka, verovatmo ćemo to dobiti sutra ili prekosutra. Nazovite u ponedeljak, pa možemo da pričamo”, rekao nam je dispečar.

U međuvremenu, ono što je izvesno je da na snazi ostaje obaveza nošenja maski u prevozu, a onaj ko je ne poštuje, ukoliko ga nadležni zateknu u tome, mora da plati 5.000 dinara.

Gradski prevoz jedno je od mesta koje predstavlja najveći rizik za zaražavanje, a nadležni od početka pandemije, pa do danas nisu uspeli da nađu adekvatno rešenje. Teško je zaboraviti da je sam početak ponovnog uvođenja gradskog prevoza posle vanrednog stanja obeležila velika najava da će sve biti strogo kontrolisani i ograničeno. Ulazak u autobus isključivo uz markicu za zaposlene i uz kontrolore koji će nadgledati poštovanje mera ispostavio se kao nemoguća misija. To je gradskim vlastima postalo jasno, pa je takva odluka dan pred početak njene primene odbačena.

Izvor: Nova.rs

 

 

Ostavite komentar

avatar
500