Naslovna Zanimljivo HRAM SVETOG SAVE I PALJENJE BADNJAKA VIDEĆE CEO SVET! Specijalna emisija TV...

HRAM SVETOG SAVE I PALJENJE BADNJAKA VIDEĆE CEO SVET! Specijalna emisija TV National Geographic predstavlja lepote srpskih običaja

0
Foto: Pixabay

Lepotu pravoslavnih običaja uz sav sjaj Hrama Svetog Save 11. decembra u 21 sat po našem vremenu videće ceo svet u emisiji “Evropa odozgo: Božićni specijal” na televizijskom kanalu National Geographic.

Još jednom su kamere “globalne premijum destinacije za nauku, istraživanje i avanturu” zabeležile divne prizore Srbije, pa će gledaoci uz prizore engleske rivijere, izuzetnog logističkog poduhvata raznošenja pošte Deda Mraza, čudesne parade čudovišta, vatrometa u Alpima i praćenja krda irvasa u Finskoj, uživati i u fascinantnim kadrovima iz naše prestonice.

– U našoj božićnoj avanturi nad Evropom put nas vodi na njen jugoistok, ka Srbiji. Pravoslavni vernici, za razliku od hrišćana u ostalim evropskim zemljama, ovaj praznik slave 7. januara, a Božić se dočekuje uz tradicionalan običaj paljenja badnjaka – objašnjava narator u specijalnoj emisiji “Evropa odozgo” i dodaje:

– Veče uoči Božića Beograd, ali i cela Srbija postaju dom sprektakularnog praznika – Badnje večeri. Na platou ispred Hrama Svetog Save, jednog od najvećih pravoslavnih hramova na svetu, okupljaju se hiljade vernika.

Napominjući da je “beogradski hram poznat po mozaicima i freskama koje oduzimaju dah, kao i impresivnoj kupoli koja se uzdiže visoko nad beogradskim krovovima”.

Dragan Glišović, dron operater, kaže da su oni jedni od retkih koji su imali priliku da podignu dron u Hramu i snime njegov veličanstven enterijer:

– Svaka sekunda je preplavljena emocijama jer sam znao da pravimo nesvakidašnje kadrove koje će videti ceo svet.

Izvor: Kurir

 

Ostavite komentar

avatar
500