Naslovna Vesti IKEA KORAK BLIŽE GRADNJI RETAIL PARKA. PORED ROBNE KUĆE NIČU MALOPRODAJNI OBJEKTI...

IKEA KORAK BLIŽE GRADNJI RETAIL PARKA. PORED ROBNE KUĆE NIČU MALOPRODAJNI OBJEKTI NA PREKO 32000 METARA KVADRATNIH

0
Foto: Grad Beograd / Ikea Srbija
Sekretarijat za zaštitu životne sredine Grada Beograda utvrdio je da nije potrebna studija o proceni uticaja na životnu sredinu za izgradnju trgovinskog kompleksa Ikea Retail park Beograd, i da investitor “može pristupiti realizaciji projekta”.
Kompanija IKEA planira da duž auto-puta Beograd-Niš južno od naplatne rampe Bubanj potok, na parceli čija je površina 162.000 m2 izgradi trovinski kompleks Ikea Retail park Beograd i to kroz sedam faza, kao i da rekonstruiše postojeći parking. Lokacijski uslovi za gradnju izdati su krajem 2019. godine, dok je poslednja izmena tih uslova doneta 4. novembra ove godine.
Ukupna bruto razvijena građevinska površina na prostoru katastarske opštine Zuce za ovaj projekat je 32.611 m2, a planirana je gradnja kroz sedam faza.
U prvoj fazi planira se izgradnja nasipa na lokaciji, izgradnja parkinga i internih kolskih i pešačkih saobraćajnica u kompleksu, kao i infrastrukture i tehničkog bloka. Takođe, u planu je i podzemna retenzija za kišnu kanalizaciju celog kompleksa, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, stajalište za javni saobraćaj i taksi vozila, kao i parkirališta za bicikle. Ukupna BRGP ove faze je 1.242,54 m2.
U drugoj fazi gradiće se maloprodajni objekat Strip Mall sa dva izdvojena maloprodajna objekta (kafe i trafika). Ukupna BRGP ove faze je 14.783,67 m2.
Treća faza predivđa gradnju maloprodajnog objekta Do it yourself, spratnosti P+1, sa pripadajućim manipulativnim i dvorišnim prostorom za istovar robe, ukupne BRGP 12.103,34 m2.
U okviru četvrte faze biće izgrađena dva samostalna trgovinska objekta Stand alone, ukupne BRGP 3.010,76 m2.
petoj, šestoj i sedmoj fazi gradiće se objekti za fastfud površine 425,48 m2, 303,48 m2 i 742,35 m2.
Izgradnja parking mesta za ceo kompleks, ukupno 1.617, planirana je u prvoj, trećoj i četvrtoj fazi. Rekonstrukcijom postojećeg parkinga biće obezbeđeno 358 parking mesta, a još 1.259 je novoprojektovano na slobodnom delu parcele. Kako se navodi u dokumentu, nakon faze jedan, redosled izvođenja ostalih faza nije međusobno uslovljen tako da je moguće izvoditi faze nezavisno ili istovremeno.
Za grejanje i hlađenje objekata u kompleksu će se koristiti toplotne pumpe i čileri, kao i elektro-kotlovi.
Veliki deo slobodnih površina predviđen je za ozelenjavanje, a u tu svrhu izabrane su sadnice visokih lišćara, zasadi žbunja, perene i ukrasne trave i travnjaci.
Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar
500