Naslovna Vesti “INFOSTAN” SKUPLJI OKO 500 DINARA: Od narednog meseca poskupljuju grejanje, voda i...

“INFOSTAN” SKUPLJI OKO 500 DINARA: Od narednog meseca poskupljuju grejanje, voda i kanalizacija, a skok cene odvoženja smeća na januarskom računu

1
Foto:JKP Beogradske Elektrane

MESEČNI računi “Infostana” za beogradsku porodicu koja živi u stanu od 50 kvadrata i troši oko 15 kubika vode od februara biće veći za oko 540 dinara.

Od sledećeg meseca, grejanje poskupljuje za pet odsto, voda i kanalizacija za 12,5 odsto, a odnošenje smeća je od decembra uvećano za 6,2 odsto.

Usluge JKP “Gradska čistoća” prve su poskupele, a novi cenovnik važi od 1. decembra, prema kojem je stavka “sakupljanje i transport komunalnog otpada” sa 6,60 dinara po kvadratu “skočila” na sedam. Kako za naš Novosti objašnjavaju u JKP “Gradska čistoća”, i domaćinstva koja imaju kante plaćaće oko 263 dinara više.

– Za prosečan stan od 50 kvadrata mesečni iznos računa za domaćinstva, za uslugu sakupljanja i transporta komunalnog otpada biće uvećan za 69,30 dinara sa PDV – kažu u ovom gradskom preduzeću.

– Poslovni prostor iste površine plaćaće 110 dinara više. Da bismo se približili realnoj ceni usluga sakupljanja i transporta komunalnog otpada za domaćinstva koja imaju individualne kante od 240 litara, nova cena je 650 dinara. JKP “Gradska čistoća” nije menjalo cene ovih usluga od novembra 2020. godine. One su niske i nisu dovoljne da pokriju naše troškove.

Stanovnici prestonice koji su u sistemu “Beogradskih elektrana” od sledećeg meseca plaćaće skuplje grejanje, i to za pet odsto. Sadašnja cena grejanja je 119,39 dinara po kvadratu (sa PDV), dok bi od februara trebalo da bude 125,22 dinara. Na primer, mesečni račun za tople radijatore u stanu od 50 kvadrata iznosi 5.969 dinara, dok bi u februaru trebalo da košta više za oko 300 dinara, odnosno 6.261 dinar. Prema argumentima ovog gradskog preduzeća, toplotna energija u toku sledeće godine trebalo bi da poskupi još jednom ako poskupe energenti. To piše u Programu poslovanja “Beogradskih elektrana” za 2023. godinu, koji su krajem prošle godine usvojili prestonički odbornici.

Istog dana usvojen je i plan poslovanja JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, gde od sledećeg meseca takođe važi novi cenovnik. Voda iz prestoničkih česama, ali i odvođenje otpadnih materija te fiksna naknada za pogonsku spremnost sistema biće skuplji za 12,5 odsto. Tako će porodica koja potroši oko 15 kubika vode mesečno od februara dobijati račun “Infostana” uvećan za oko 170 dinara.

Sadašnja cena vode za domaćinstva je 59,46 dinara (sa PDV) po kubiku, dok će sa uvećanjem biti 66,89 dinara. Odvođenje otpadnih voda košta 24,04, a od sledećeg meseca poskupljuje na 27,04 dinara po kubiku. I za bazene u okviru sportsko-rekreativnih centara važiće isti iznos kao za domaćinstva. Za kategoriju “ostali potrošači” voda će umesto dosadašnjih 98,40 od februara biti 110,69 dinara po kubiku, a odvođenje otpadnih tečnosti koje je dosad koštalo 52,96 biće 59,57 dinara po kubiku.

Povećanje cena će, navode u JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, i u narednom periodu omogućiti uredno snabdevanje vodom svih potrošača kojima gradski vodovod isporučuje dragocenu tečnost, kao i neometan rad sistema za odvođenje otpadnih materija.

SKUPLjA I “SPREMNOST SISTEMA”

OD oktobra 2019. godine na račune “Infostana” uvrštena je i fiksna naknada za pogonsku spremnost sistema “Vodovoda”, koja će sa trenutnih 130,68 poskupeti na 147,02 dinara za sve kategorije. Kako je tada objašnjeno, ovaj iznos odlazi na održavanje i ispiranje distributivnog sistema vodovodne mreže, a potrošači su dužni da ovu naknadu mesečno plaćaju komunalnom preduzeću, bez obzira na količinu utrošene vode.

Izvor: Novosti

1
Ostavite komentar

avatar
500
najnoviji najstariji najviše glasova
Tanja
Gost
Tanja

Račun je samo za odvoženje otpada sa 500 din mesečno porastao na 714. Onih 6,2% poskupljenja se nešto ne uklapa u računicu