Naslovna Vesti KADA SE OTVARAJU STUDENTSKI DOMOVI?

KADA SE OTVARAJU STUDENTSKI DOMOVI?

0

Priliku za povratak u domove od sredine maja imaće pre svega studenti koji su se prijavili za polaganje ispita u aprilskom roku koji će, kaže Šarčević, biti održan krajem maja.

“Nama je namera da sredinom maja počnu određene procedure – da se u domovima sprovedu pravila ponašanja i da student počnu da završavaju svoje obaveze”, rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, onlajn nastava za studente se završava sredinom maja, oko 18. i 19. maja, a ostalo je i da se završe blok časovi vežbi za određene fakultete, na primer na Medicinskom fakultetu, koji nisu mogli da se urade onlajn.

“Mislim da je period u drugoj polovini maja potpuno dobar i izvestan, on postaje simulacija za aprilski rok. Onda nam junski rok ostaje čist i imamo potpune uslove da godinu završimo po planu”, istakao je Šarčević.

Prijemni ispit ostaje 22. juna
Upitan da li će se ispiti održavati u neposrednom kontaktu, Šarčević je rekao da u našem zakonu ne postoji mogućnost polaganja ispita na daljinu, te će studenti ispite polagati na fakultetima, ali uz sve mere zaštite.

Navodi i da je u našem obrazovnom sistemu smo dva odsto fakultetskih programa akreditovano za polaganje ispita na daljinu, ali će, dodaje Šarčević, Strategija razvoja obrazovanja do 2030. godine predvideti da se i taj model polaganja staviti na raspolaganje.

“I sada smo ih sproveli, pre nego što smo ih strategijom predvideli, te su studenti mogli da rade neke delove kolokvijuma na daljinu, neke pripreme za ispite, mogli su za neke ispite čak za 60 odsto da smanje pripreme”, rekao je Šarčević.

Za one koji ove godine upisuju fakultet, prijemni ispit za sada ostaje kao što je i planirano, 22. juna.

Predlog kvota za upis na fakultete završen, uskoro na Vladi
Završni predlog kvota za upis na fakultete za sledeću školsku godinu je u Ministarstvu prosvete, tačka na predlog biće stavljena na sastanku sa Konferencijom univerziteta Srbije, a u roku od nedelju dana taj predlog će ići na odluku Vlade Srbije, rekao ministar prosvete.

Šarčević je naveo da u odnosu na prošlu godinu ima izmena u kvotama za upis na fakultete, pre svega što se, kaže, na nekim fakultetima nudi više budžetskih mesta nego što se studenti interesuju.

Struke koje nisu popularne među studentima, navodi Šarčević, jesu geodetska, pravna, a i intresovanje za pedagogiju nije veliko, dok se za poljoprivredu polako “budi”.

Međutim, dodaje ministar, interesovanje za Medicinski fakultet, Stomatološki fakultet, FON i ETF sve više raste.

“Izmena kvota nije samo formula, uzeli smo metod, napravili analize, onda smo gledali šta je interes države, a to su fundamentalne nauke, pojačavanje grana gde je potrebno radne snage, i, naravno, nije samo reč o povećavanju kvote, već sa tim morate povećati i prostor i uslove”, naveo je Šarčević.

Zbog toga država, kaže, trenutno realizuje izgradnju nekoliko novih zgrada fakulteta u koje je će biti uloženo 100 miliona evra.

“Izmene podrazumevaju preraspodelu mesta, tako na primer, ako je veće interesovanje za medicinske struke ili za IT, onda tu povećavamo kvote, međutim, ne smemo da diramo kvote onih fundamentalnih nauka”, objasnio je Šarčević.

Dodao je da će se za one struke koje su deficitarne, dati nova kvota.

Izvor: RTS

Ostavite komentar

avatar
500