Naslovna Vesti KO NEĆE DA ČEKA PREGLED, MOĆI ĆE DA PLATI I TO U...

KO NEĆE DA ČEKA PREGLED, MOĆI ĆE DA PLATI I TO U DRŽAVNOJ KLINICI

0

Iako ništa još uvek zvanično i konkretno, ali u nacrtima pojavila se informacija da bi državno zdravstvo trebalo komercijalizovati. Naime, ako pacijent želi da ide kod određenog lekara, a ne želi da čeka, da mu to bude omogućeno u državnoj instituciji i da se naplati. Mnogi i sada tako dolaze do svojih lekara, ali odlazeći privatno.

Ovo zapravo nije nova informacija, jer se još pre godinu dana o tome govorilo, da se onim lekarima koji rade i privatno i državno, omogući da nakon što završe svoju smenu, svoj rad nastave na istom mestu, ali da to pacijenti plaćaju, dakle, sve isto kao kod privatnika, samo u državnoj instituciji. Koliko je izvodljivo i da li će biti zainteresovanih, videćemo, jer je ova ideja još uvek razmatra.

Pre nekoliko dana ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičič izjavila je da “treba izaći na tržište”.

– Treba da izađemo na tržište kao i druge privatne klinike, pa ko želi kod određenog lekara, neka onda finansira to. Još uvek se o tome razmišlja, moramo se dogovoriti sa Ministarstvom finansija, ali mislim da smo na dobrom putu da se radi popodne, da se radi i subotom i nedeljom – rekla je Grujičić.

Prema rečima struke, prioritet bi bio i dopunski rad za koji postoje, kako je najavljeno, dva modela na kojima se radi, s tim što je akcenat na ispunjavanje norme u obaveznom delu, odnosno u državnom zdravstvu.

U vezi sa pričama da će zabraniti rad privatno, prof. Grujičić je rekla kolegama da imaju pravo na dopunski rad.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

avatar
500