Naslovna Vesti Ko želi da upiše dete u školu kojoj teritorijalno ne pripada, mora...

Ko želi da upiše dete u školu kojoj teritorijalno ne pripada, mora da požuri! Uskoro ističe rok za prijavljivanje

0
Foto: Pixabay

Produženi boravak, učenje određenog stranog jezika, braća i sestre koji su već upisani, blizina posla roditelja, bezbedno okruženje – neki su od razloga zbog kojih se roditelji odlučuju da upišu dete u prvi razred u školi kojoj teritorijalno ne pripada.

Rok za podnošenje molbi željenoj školi je 1. februar, ali će obrazovne ustanove koje nisu popunile “kvotu” sa strane, zahteve primati i posle tog datuma. Roditelji molbe moraju predati lično, a prošle godine ih je bilo 2.258.

Prošle godine, najviše zainteresovanih “sa strane”, bilo je za upis u osmoletke na Novom Beogradu, koje su dobile 442 zahteva, što je skoro za stotinu manje nego u 2021. godini.

Sledi Zemun (379) i Palilula (376), koja je primila 94 molbe više. Škole na Zvezdari, koje su pre dve godine primile tri puta više zahteva, prošle su bile na “kvoti” 106.

Sa 104 molbe, OŠ “Milan Đ. Milićević” je najtraženija osmoletka u prestonici.

– Naša škola teritorijalno pripada opštini Voždovac, a graniči se sa Zvezdarom – kaže Toni Milivojević, direktor OŠ “Milan Đ. Milićević”.

– Logično je da roditelji podnesu zahteve, ako žive 500 metara od škole, iako im je adresa prebivališta na Zvezdari.

Godište

U prvi razred osnovne škole se upisuju deca rođena od 1. januara 2016. do kraja februara 2017. godine.

Upis počinje 1. aprila i traje do kraja maja. Prilikom upisa, sekretar zakazuje testiranje kod psihologa ili pedagoga. Potrebna dokumenta su – izvod iz matične knjige rođenih, može biti starija od šest meseci, potvrda o zdravstvenom stanju deteta, dokaz o teritorijalnoj pripadnosti školi, potvrda o pohađanju predškolskog programa.

(Novosti)

Ostavite komentar

avatar
500