Naslovna Vesti KOJE KAZNE U BEOGRADU MOŽETE DOBITI?

KOJE KAZNE U BEOGRADU MOŽETE DOBITI?

0

KAZNE U BEOGRADU – Bilo da ste vozači ili pešaci, da se vozite gradskim prevozom ili ste kod kuće, u Beogradu vas na skoro svakom ćošku može sačekati neka kazna, a mnogi sugrađani za neke i ne znaju. U nastavku pročitajte poduži spisak koje kazne možete dobiti u Beogradu i koji su iznosi u pitanju.

Švercovanje u gradskom prevozu

Ukoliko se vozite gradskim prevozom bez otkucane karte, kontrolori vam mogu pisati kaznu, i to u iznosu od 10.000 dinara, umesto dosadašnjih 6.000 dinara. Ukoliko kaznu platite u roku od osam dana, kazna će vas koštati 5.000 dinara, odnosno upola manje.

Parkiranje u žutoj traci

Na poslednjoj sednici Skupštine grada doneta je odluka o uvođenju posebne kazne za one koji parkiraju svoje vozilo u žutoj traci, namenjenoj gradskom prevozu. Kazna za ove vozače je 10.000 dinara.

Neplaćanje parkinga

Ukoliko parkirate vaš automobil, a ne platite parking kartu u zoniranim delovima grada ili vam istekne vreme, moraćete platiti kaznu ili dnevnu parking kartu koja će vas stajati 1.870 dinara. Ukoliko platite u roku od osam dana, imate 50% popusta na iznos kazne.

Prelaženje ulice

Ukoliko prelazite ulicu van pešačkog prelaza ili na crveno svetlo za pešake, možete dobiti novčanu kaznu u iznosu od 5.000 dinara. Ukoliko ovaj prekršaj napravite vodeći sa sobom maloletno dete, kazne se kreću od 15.000 do 30.000 dinara.

Mobilni telefon i slušalice

Prelaženje ulice sa obe slušalice u oba uha ili sa korišćenjem mobilnog telefona može vas koštati 3.000 dinara. Ukoliko je sa vama i dete, ova kazna iznosi od 6.000 do 12.000 dinara.

Oko sokolovo

Ove nedelje je beogradskim ulicama počelo da kruži specijalno vozilo – Oko sokolovo. Ukoliko vas uhvati u nepropsnom parkiranju, kazna će vas koštati od 5.000 do 25.000 dinara. Najmanje kazne su predviđene za vozila koja iako nepropisno parkirana, ne ometaju saobraćaj ili pešake, a drastične kazne namenjene su onima koji svoje vozilo ostave na pešačkom prelazu, tramvajskim šinama i zelenim površinama.

Klima uređaj i kapljanje

Verovatno niste znali, ali ukoliko vaš klima uređaj curi, odnosn kaplje na ulicu, možete dobiti kaznu u iznosu od 5.000 dinara.

Kućni red

Za nepoštovanje i remećenje kućnog reda, propisane su novčane kazne u iznosu od 5.000 dinara. Ovde spadaju buka, pušenje na stepeništu i u hodniku, trešenje stoljnjaka kroz prozor…

Cigarete

Ukoliko pušite cigarete u javnom prevozu ili bilo kom zatvorenom prostoru gde je pušenje zabranjeno, možete dobiti kaznu koja će vas koštati 5.000 dinara.

Nenošenje zaštitne maske

Ovo vam je verovatno poznato, ali ne škodi da se prisetimo, da ukoliko ne nosimo zaštitne maske u javnom gradskom prevozu ili zatvorenim objektima kao što su prodavnice, šoping centri, apoteke, pekare,.. može nas očekivati kazna takođe u iznosu od 5.000 dinara.

Pojas i razgovor mobilnim telefonom

Za nevezivanje sigurnosnog pojasa u automobilu, svakom licu možete se pisati kazna u iznosu od 5.000 dinara. Isti iznos je i kada su u pitanju vozači koji razgovaraju telefonom u toku vožnje (a da ne koriste hands-free).

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500