Naslovna Vesti KOJE NAS MERE MOGU ČEKATI NAKON UKIDANJA VANREDNOG STANJA?

KOJE NAS MERE MOGU ČEKATI NAKON UKIDANJA VANREDNOG STANJA?

0

MERE NAKON UKIDANJA VANREDNOG STANJA? – Verovatno ste već čuli ili pročitali da postoji mogućnost ukidanja vanrednog stanja u Srbiji i to krajem sledeće nedelje, a najkasnije do sredine maja. Kao što smo već pisali, epidemiolog Predrag Kon naveo je da ukidanje vanrednog stanja ne znači ukidanje vanrednih mera, ali struka još uvek nije precizirala koje bi to mere mogle biti.

U Srbiji je pored vanrednog stanja proglašena i epidemija zarazne bolesti, a većina restriktivnih mera uvedena upravo iz tog razloga. Prema rečima struke, u pitanju su dve odvojene stvari i ne mora da znači da će obe biti ukinute u isto vreme. Epidemija će se odjaviti kada se steknu uslovi i kada ne bude virusa Covid-19.

U Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti navodi se da ministar zdravlja proglašava pojavu epidemije zarazne bolesti od većeg epidemiološkog značaja i naređuje mere koje se u tom slučaju moraju sprovoditi. On u ovom slučaju može narediti sledeće mere:

  • zabrana okupljanja na javnim mestima;
  • ograničene kretanja stanovništva u području zahvaćenom vanrednom situacijom;
  • zabrana ili ograničenje putovanja
  • zabrana ili ograičenje prometa pojedinih vrsta robe i proizvoda;
  • zabrana putovanja u zemlju u kojoj vlada epidemija zarazne bolesti;
  • zabrana kretanja stanovništva, odnosno ograničenje kretanja stanovništva u području zahvaćenom određenom zaraznom bolešću, odnosno epidemijom te zarazne bolesti;
  • obavezno učešće zdravstvenih ustanova, drugih oblika obavljanja zdravstvene delatnosti, drugih pravnih lica, preduzetnika i građana u suzbijanju zarazne bolesti i korišćenju određenih objekata, opreme i prevoznih sredstava radi suzbijanja zaraznih bolesti.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500