Naslovna Vesti KOJI SU NOVI DATUMI POPUŠTANJA MERA?

KOJI SU NOVI DATUMI POPUŠTANJA MERA?

0

Ukoliko se trend smanjenja broja obolelih nastavi i bude smanjen i u naredna dva dana moglo bi doći do ublažavanja restrikcije kretanja za prvomajski praznik.

Ovo su za sada preliminirani datumi dinamike povratka u svakodnevni život na koji smo navikli a o čemu su na današnjem sastanku razgovarali članovi Kriznog štaba i predsednik Republike Aleksandar Vučić . Odluke moraju da prođu i Vladu Srbije.

Postoji mogućnost da umesto od četvrtka zabrana kretanja bude pomerena na petak od 18 časova.Pomeranje i jedan dan više za kretanje, razmatra se, jer je procenat obolelih od Covida-19 u Srbiji pao ispod šest odsto. Smanjenje obolelih nije drastično, ali se kreće oko veoma ohrabrujućih pet odsto. Odluka da li će biti izmene zabrane kretanja zavisiće isključivo od rezultata koje pokazuju testovi na Covid-19.

Sve mere se analiziraju u pravcu kako bi mogle uticati na dalji tok epidemije i pokušava se izbeći uvećanje broja obolelih. Cilj je zadržati trend opadanja epidemije.

Sa prvim danima posle posle prvomajskog policijskog časa očekuje se dinamičnije popuštanje mera. Prvi dan 4. maj trebalo bi za Srbiju da bude prelomni od kog kreće liberalizacija mera, koja znači i povratak na posao.

Nešto ranije, 4. maja mogli bi da budu otvoreni kafići, a tržni centri četiri dana nakon 8.maja.

Ovo su za sada preliminirani datumi dinamike povratka u svakodnevni život na koji smo navikli. Preciziranje datuma trebalo bi da bude okončano na sastanku Kriznog štaba i predsednika Republike Aleksandra Vučića, koji je u toku. Odluke sa današnjeg sastanka potom moraju da prođu i Vladu Srbije.

Gradski prevoz neće počinjati sa radom u svim gradovima istog dana. Kako sada stvari stoje, a u skladu sa epidemiološkom situacijom, u Beogradu će početi od 8. maja.

Kada je reč o penzionerima ima ohrabrujućih vesti da bi se vreme koje mogu iskoristiti za šenju moglo produžiti.

Prema dosadašnjem dogovoru, tokom prvomajske zabrane kretanja penzioneri bi mogli da imaju jedan sat pre podne za šetnju. Među predlozima mera koje bi mogle biti usvojene je i da se pomeri vreme za odlazak u prodavnicu i da ono bude od pet časova ujutro do osam časova. To praktično znači da bi se vreme za penzionere preklopilo sa vremenom koje imaju ostali građani. Ovo bi praktično i za naše starije sugrađane značilo polagano uvođenje u život na koji su navikli.

Dosta pažnje na nekoliko poslednjih sastanaka stručnjaka posvećeno je dinamici otvaranja vrtića. Kako će deo roditelja početi da radi na radnom mestu, a ne od kuće kako je do sada bilo, isprva su vrtići bili planirani za 4. maj. Međutim, njihovo otvaranje za naše najmlađe ipak je pomereno za 12. maj.

Osim vrtića jedna od gorućih tema je i otvaranje avio saobraćaja. Prema procenama avio saobraćaj koji će se postepeno organizovati trebalo bi u punijem kapacitetu da funckioniše od 18. maja.

Izvor: Blic.rs

Ostavite komentar

avatar
500