Naslovna Vesti LITAR BENZINA 126 DINARA, GORIVO NIJE BILO JEFTINIJE OD 2015.

LITAR BENZINA 126 DINARA, GORIVO NIJE BILO JEFTINIJE OD 2015.

0

Cene goriva u Srbiji nastavljaju da padaju. Samo u poslednjih nedelju dana i benzin i dizel na pojedinim pumpama pojeftinili su po 4 dinara, pa litar evrodizela sada košta 136 dinara, a benzina 126 dinara. To je najniža cena naftnih derivata u Srbiji od 2015. godine.

Od februara do danas pojeftinjenje je dostiglo i više od 30 dinara po litru, a glavni razlozi za pojefitnjenje su kretanje cena nafte na svetskom tržištu, značajan pad tražnje za gorivom i gomilanje zaliha koje je prethodne nedelje u jednom momentu dovelo i do pada cene barela ispod nule.

“Imaćemo niže cene goriva nego ikada”, rekao je Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS), govoreći o novim cenovnicima u Srbiji.

Poznavaoci ocenjuju i da nove cenovnike treba očekivati tokom maja, ali i u junu, imajući u vidu da je za prelivanje cena sa svetskog tržišta na Srbiju potrebno oko dva meseca. Tada, naime, nafta kojom se ovih dana trguje na svetskim berzama stiže u našu zemlju.

Iz Udruženja naftnih kompanija podsećaju da je pojeftinjenje goriva u Srbiji uglavnom posledica njihovih odluka, pošto država i dalje u ceni svakog litra učestvuje sa 82 dinara.

“Udeo države u prosečnoj maloprodajnoj ceni benzina u Srbiji je 56 odsto, u ceni dizela 53,6 odsto i ceni TNG-autogasa 46,7 odsto. U ceni litra cena sirove nafte učestvuje samo sa 20 do 25 odsto”, objasnio je Tomislav Mićović.

Pored fiskalnih obaveza u koje spadaju akciza, naknada za formiranje obaveznih rezervi, naknada za unapređenje energetske efikasnosti i PDV, proizvođači i trgovci derivata nafte u Srbiji imaju obavezu da za svaki litar goriva koji stave na tržište plate i naknadu za markiranje goriva i naknadu za monitoring kvaliteta goriva.

Izvor: Blic.rs

 

Ostavite komentar

avatar
500