Naslovna Vesti MARINKOVA BARA POSTAJE URBANO NASELJE, U PLANU GRADNJA STANOVA I POSLOVNOG PROSTORA

MARINKOVA BARA POSTAJE URBANO NASELJE, U PLANU GRADNJA STANOVA I POSLOVNOG PROSTORA

5
(Foto: Urbanistički zavod Beograda/Plan detaljne regulacije/screenshot)

Gradske vlasti rešile su da se najzad pozabave problemom nehigijenskog naselja Marinkova bara u beogradskoj opštini Voždovac.

Prema planu detaljne regulacije dela područja između ulica Mokroluške, Miška Jovanovića, Kraljevačke i Zaplanjske, čiji je naručilac Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Begrada, a obrađivač Urbanistički zavod Beograda, na ovom području planirana je izgradnja mešovitih gradskih centara, novih vrtića i škola, doma zdravlja, biciklističkih staza, nove vodovodne i kanalizacione mreže i magistralnih toplovoda.

– Očekivani efekti planiranja su stvaranje planskih mogućnosti za transformaciju prostora i unapređenje urbanističkog i društvenog standarda stanovništva, uklanjanje nehigijenskog naselja u Marinkovoj bari, rekonstrukcija postojeće i dogradnja funkcionalne saobraćajne mreže i planiranje nedostajućih infrastrukturnih i komunalnih sadržaja – navodi se u planskoj dokumentaciji.

Površina obuhvaćena planom iznosi oko 82.58 ha, od čega će mešoviti gradski centri, koji podrazumevaju kombinovano stanovanje i poslovanje, zauzimati 4,72 hektara.

Predviđena je i transformacija porodičnog stanovanja u višeporodično stanovanje, a broj stanova će se sa 5.100 povećati na 7.313, dok će broj stanovnika sa sadašnjih 12.282 porasti na 19.015, a broj zaposlenih sa 900 na čak 8.630.

Povećaće se i površine planirane za saobraćajnice, kao i one za objekte javnih službi.

U planu je rekonstrukcija, odnsno izgradnja nove saobraćajne mreže, pa tako planirana širina regulacija dvosmernih saobraćajnica na području plana iznosi minimalno 9.0m (sa kolovozom širine 6,0m), dok planirana širina regulacija jednosmernih saobraćajnica iznosi minimalno 6.5m (sa kolovozom širine 3,5m). Saobraćajnice su planirane sa obostranim trotoarima minimalnih širina 1,5m.

Predviđa se i reorganizacija mreže postojećih linija javnog gradskog prevoza, kao i izgradnja biciklističkih staza i kolektivnih blokovskih garaža.

U planu je i zamena cevovoda novim većeg prečnika, gradnja kanalizacije opšteg sistema, novih trafostanica i pristupne telekomunikacione mreže za nove objekte.

Snabdevanje toplotnom energijom planiranih potrošača unutar planira se povezivanjem na dva toplotna izvora – TO Medaković i TO Voždvac, putem magistralnih toplovoda duž ulice Ignjata Joba, a snabdevanje planiranih objekata prirodnim gasom putem izgradnje niskopritisne polietilenske gasovodne mreže.

U skladu sa porastom broja stanovnika, planira se i gradnja dve nove predškolske ustanove i četiri nova depandansa postojećih i dve nove osnovne škole, kao i jednog objekta za ustanovu primarne zdravstvene zaštite u sa stanicom hitne medicinske pomoći i proširenje Centralnog groblja.

Plan se na javnom uvidu nalazi do 20. januara.

Izvor: eKapija

5
Ostavite komentar

avatar
500
najnoviji najstariji najviše glasova
Joe
Gost
Joe

А Душановачки мост?

Vladimir
Gost
Vladimir

Bravo.Konacno

Stefan
Gost
Stefan

Nemojte zemljaci, k’o Boga vas molim, ne dirajte nista! Sto god ste “modernizovali” ispalo je naopako i lose!

sveta
Gost
sveta

Marinkova Bara Ima kanalizaciju ima i vrtiće, škole, samo malo prosirenje ulice
peke pavlovica i zapljanske a ko to hoce da ruzi MARINKOVU BARU Dosaljaci iz sela dosli na vlas pa sve Ruze
nije vam sramota pricate o Marinkovoj Bari a neznate nos da obriste vi bi da sve rusite i zidate stanove za seljake e neco to biti ima popa na popa .

Snežana
Gost
Snežana

A šta je to dobro u Marinkovoj bari?
Lože se gume i svašta nešto, ne možemo da dišemo od zagadjenja, džaba sto su pojedinci uveli grejanje na gas kada se loži šta se stigne!