Naslovna Vesti MOGUĆE NOVO POSKUPLJENJE ULJA?

MOGUĆE NOVO POSKUPLJENJE ULJA?

0
Ulje

NOVO POSKUPLJENJE ULJA – Kao što smo već pisali, od početka oktobra, cena suncokretovog ulja koje se u Srbiji najviše kupuje, skočila je za 10 do 13%. Prvo poskupljenje je bilo početkom oktobra, a drugo početkom tekućeg meseca. Jedan litar suncokretovog ulja sada košta između 145 i 160 dinara, dok su jeftinija ulja pod oznakom trgovinskog lanca, za šta treba izdvojiti od 130 do 140 dinara.

Prema objašnjenju agrarnih analitičara, razlog je skok cena suncokreta zbog svetske nestašice i velika tražnja za ovom uljaricom. Takođe se navodi da je neizvesno da li će se cena suncokretovog ulja tu zaustaviti ili možemo očekivati i nova poskupljenja.

Kako su za Politiku naveli iz udruženja Žita Srbije, u poslednjih pet godina na našem tržištu podjednako posluju izvoznici i uljare. Oni se sada takmiče ko će doći do robe i „pobeđuje” onaj ko više plati. To ide u prilog proizvođačima, a da li ih zadovoljava ili ne to je drugo pitanje. Svakako ta cena je ravna onoj na međunarodnom tržištu, a ona je ove godine porasla zbog nestašice.

Na pitanje da li je ovo konačna cena ulja za ovu sezonu ili nas čekaju nova iznenađenja, navodi se da nije i da proizvođači imaju razloga i za poskupljenja i za pojeftinjenja, u zavisnosti od toga šta će se dalje dešavati.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500