Naslovna Vesti “MORAO SAM DA DEŽURAM PORED KANTE” Žitelji Marinkove bare se lancima osiguravaju...

“MORAO SAM DA DEŽURAM PORED KANTE” Žitelji Marinkove bare se lancima osiguravaju od učestalih krađa

0
Foto: JKP Gradska čistoća

Beograđani koji stanuju u delovima grada u kojima preovlađuju kuće, dobijaju od JKP “Gradska čistoća” zelene i plave kante za odlaganje otpada.

Pola godine kasnije, koliko “Čistoća” smatra da je potrebno za navikavanje, zajednički kontejneri koji su pre podele kanti bili jedino odlagalište, uglavnom se povlače. Ta praksa, međutim, ne odgovara većini građana, jer smatraju da su kante velika obaveza, a i navikli su na zajedničke posude, ma kakve bile. Tako su i stanovnici Marinkove bare dobili oko Nove godine po dve kante, koje uglavnom još ne koriste, ali “novotariju” su dodatno obezbedili.

Kante vezali lancima

Krajem se, naime, proširila vest da nove sudove za komunalni i reciklabilni otpad neko krade, pa su ih, kako su se reporteri “Novosti” uverili, vezali lancima. Smeće zasad bacaju u kontejnere koji još nisu uklonjeni.

Povodom primedaba iz delova grada koji su ranije dobili kante, u nadležnom preduzeću kažu da je ovo najbolje rešenje, tvrdeći da je građanima tako lakše, a usluga je kvalitetnija.

Međutim, novi sistem teško prolazi u svim delovima grada, a u Marinkovoj bari, gde je sasvim svež, građani su ogorčeni. Ekipi “Novosti” su u Trubarevoj ulici, na obodu naselja, rekli da im novina ne odgovara jer za kantu moraju da plate 5.500 dinara ako nestane, što se, kažu, događa. Pojedini su ih stavili u dvorišta, a kapije ionako odavno drže zaključane. Oni bliži ulici, kante su opasali lancima.

– Ne dopada mi se ovaj način odlaganja đubreta jer ja živim sam i radim, nisam stalno kod kuće – žali se žitelj Marinkove bare.

“Morao sam da dežuram pored kante”

– Kada su nam predali kante rekli su da moramo da platimo ako nestanu, što znači da bih ja morao da dežuram pored svoje da je neko ne bi ukrao. Čuli smo i da su našim komšijama u Peka Dapčevića ukrali nekoliko. Većini komšija ovo ne odgovara, a i Trubareva ulica je uska, jedva se mimoiđu dva vozila, šta ako ih neko ošteti.

Jedna sugrađanka kaže da su sada dobili samo obavezu više. Iako ekipe “Čistoće” prazne kante ponedeljkom, ona i njen suprug penzioner nisu videli da je kamion “Čistoće” prolazio njihovim krajem.

– Komšinica je odmah počela da koristi kantu i iznela je na ulicu, ali je niko nije ispraznio, pa je punu kantu vratila u dvorište i sad ide na kontejner. I mi ćemo tamo da odlažemo smeće dok ih ne ukinu. Bilo je i komšija koje nisu želele da preuzmu kante, mada ne znam šta će da rade kada prođe ovaj “probni” period – kaže naša sagovornica.

Novosti

Ostavite komentar

avatar
500