Naslovna Vesti NA OVIM MESTIMA I AUTOBUSKIM LINIJAMA OPERIŠU DŽEPAROŠI! Šef odseka za džepne...

NA OVIM MESTIMA I AUTOBUSKIM LINIJAMA OPERIŠU DŽEPAROŠI! Šef odseka za džepne krađe: Ovde vam preti najveća opasnost u Beogradu

0
Foto: Pixabay

Praznična atmosfera i gužve u radnjama, tržnim centrima i prevozu idealna su prilika za džeparoše.

Iako u policiji kažu da je ovakvih pljački manje, to ne znači mnogo onima koji ostanu bez novčanika i dokumenata, zato budite oprezni.

– Džepne krađe se najčešće dešavaju u centralnim gradskim opštinama, tamo gde je velika gužva. Džeparošima to odgovara jer smanje distancu i neometano priđu žrtvi. Najčešće su to Knez Mihailova, Kalemegdan, Sremska, Mostarska petlja. Najčešće gradske linije u koja operišu su 26, 31 i 50. Takođe, džeparoša ima na autobuskim stajalištima i u podzemnim prolazima. Među najugroženijim mestima su plato TC Ušće i pešački prolaz ispod njega – objasnio je Mitrović.

Na pitanje ko su najčešće počinioci tih krađa, Mitrović kaže:

– Ranije su to bili stariji muškarci, svega 10-ak odsto žena. Sad su to mlađi ljudi, uglavnom iz nehigijenskih naselja, a procenat žena porastao je na 20. Stariji se zadovolje manjim brojem krivičnih dela u toku meseca, dok mlađi svaki dan izlaze na ulicu.

Profil beogradskog džeparoša promenio se u poslednjih nekoliko godina.

– Ovo krivično delo nije zasebno već se tretira kao krađa koja predviđa novčanu ili kaznu zatvora do tri godine. Kad je reč o džeprošima, to su višestruki povratnici koji žive od ovih krivičnih dela. Mi se trudimo da ih uhvatimo na delu, samim tim dokazivanje je mnogo lakše, oštećenom se brzo vrati ukradeni predmet. Problem je što su postupci u prošlosti trajali predugo, po 5-6 godina. Osumnjičeni se tada nalazi na slobodi i opet radi isto zbog čega je uhapšen – kaže Mitrović, ali i dodaje da se stvari u poslednje vreme menjaju nabolje:

– Poslednjih meseci imali smo sastanke s ljudima iz tužilaštava i dovovorena je intenzivnija saradnja. Sagledali su koliko je ovo krivično delo frekventno i koliko ugrožava građane. Naše je da ih uhapsimo, a mehanizmi sklanjana sa ulica su u njihovim rukama.

Kurir.rs

Ostavite komentar

avatar
500