Naslovna Vesti NE SECITE ŠUMU NI ZARAD ŠKOLE : Stanovnici naselja Braće Jerković sakupili...

NE SECITE ŠUMU NI ZARAD ŠKOLE : Stanovnici naselja Braće Jerković sakupili potpise za primedbe na regulacioni plan njihovog kraja

1

ŽITELjI naselja Braće Jerković prikupili su oko 500 potpisa koji će priložiti uz primedbe na nacrt Plana detaljne regulacije između ulica Mokroluške, Miška Jovanovića, Kraljevačke i Zaplanjske na Voždovcu.

Žitelji ovog dela grada pobunili su se protiv uništavanja i planirane seče šume na potezu između ulica Vojislava Ilića i Ignjata Joba, koji predstavlja, kako navode, područje planski sađene šume, koja će zarad izgradnje nove osmoletke da bude bukvalno prepolovljena.

Kako se navodi u obrazloženju primedaba, koje će danas dostaviti gradskoj upravi, deo zelenih površina već su izgubili u aprilu kada je zbog izgradnje objekta trgovinskog lanca okrnjen zeleni pojas.

– Tada je bilo vanredno stanje i nismo ništa mogli da preduzmemo kada se gradio objekat uz potez ulice Ignjata Joba kod Trogirske padine. Ovog puta smo se organizovali i prikupili potpise, a očekujemo da ih bude još, jer su se stanari po zgradama organizovali da potpišu.

NOVA KUMODRAŠKA ULICA

PLANOM detaljne regulacije planirana je Nova Kumodraška ulica u produžetku Dušanovačkog mosta, kao i produžetak Mokroluške ulice koji sa ovom Kumodraškom formira kružni tok.

Najveća borba nam je za ovu zelenu površinu, jer smatramo da postoji i drugo mesto gde bi školu mogli da izgrade, a ne da idu linijom manjeg otpora i izaberu javnu površinu pod šumom, na kojoj najlakše mogu da poseku i zidaju – kaže za “Novosti” Dušan T. iz Inicijative za zaštitu uništavanja zelenila Braće Jerkovića .

U svojim zahtevima navode zaštitu šume na potezu između Braće Jerkovića i Kraljevačke ulice, zelenih površina pored specijalne bolnice umesto zgrada, očuvanje šuma preko puta novog trgovinskog lanca na Trogirskoj padini, zelenilo u Ulici Brane Ćosića, očuvanje šumskog pojasa oko Centralnog groblja.

UKLANjANjE NASELjA MARINKOVA BARA

KAO očekivani efekti su uklanjanje nehigijenskog naselja Marinkova bara, kao i rekonstruckija postojeće i dogradnja saobraćajne mreže, planiranje nedostajućih sadržaja javnih službi.

Osim brige za zelene površine, meštani Braće Jerković nezadovoljni su planiranom gradnjom kojom će se povećati drastično spratnost u ovom delu grada.

– Zona predviđena za stanovanje je bila žrtva najsurovijeg nadziđivanja, negde su dvospratne kuće dobile i po pet dodatnih spratova širih od samog prizemlja kuće, a bez ikakvog rešenja za parking.

U zoni mešovitih gradskih centara predviđena je visina objekata do 28 metara, odnosno sa osam ili devet spratova. Dok se u manjim ulicama planira dozvoljena spratnost do sedam spratova, odnosno visina do 21 metar. Trenutno su na ovom pristoru mahom jednospratni i dvospratni objekti tako da su predviđene spratnosti ogromno povećanje broja stanovnika, uprkos tome ovaj plan ne predviđa nijednu veću zelenu površinu – navode stanari naselja Braće Jerković.

Izvor: Novosti

1
Ostavite komentar

avatar
500
najnoviji najstariji najviše glasova
Nikola
Gost
Nikola

Bukvalno investitorski urbanizam, niti jedan metar kvadratni za zelene površine, niti jedan park !!! Povećanje broja stanovnika x 10 za svaki kućni broj, računica je jasna, pogledajte primer Lekinog brda, gde se u sokacima podižu zgrade od po 10 spratova, nadam se da su ljudi naučili na primeru okolnih naselja i da neće dozvoliti da se kvalitet života sroza do mere da je svaki vlasnik kuće praktično primoran da se iseli i ustupi lokaciju nekom investitoru.