Naslovna Vesti NIŠTA OD POVEĆANJA VOZNOG PARKA U BEOGRADU ZARAD SMANJENJA GUŽVI – NA...

NIŠTA OD POVEĆANJA VOZNOG PARKA U BEOGRADU ZARAD SMANJENJA GUŽVI – NA ULICAMA UOBIČAJEN BROJ VOZILA, NAJAVLJUJU GRADSKI ČELNICI

0
Ponovno puštanje u rad gradskog prevoza u Beogradu neophodno je da bi se i privredna aktivnost vratila na redovni nivo, ali je ujedno i jedan od najvećih izazova, pre svega kada je u pitanju sprovođenje mera fizičke distance koje preporučuje krizni štab.
Kako je najavljeno, gradski prevoz u Beogradu krenuće od 8. maja, a iako je struka preporučila da se angažuje što veći broj vozila, gradski čelnici najavljuju da će broj vozila biti “uobičajen”.
– Na ulicama prestonice naći će se uobičajen broj vozila gradskog prevoza kao u redovnim uslovima, ali će biti ograničen broj ulazaka, odnosno korisnika – izjavio je predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević.
On je za TV Hepi rekao da će u prvo vreme gradski prevoz moći da koriste samo građani koji imaju radnu obavezu, kasnije studenti, đaci i na kraju penzioneri.
– Da bismo smanjili opterećenje i gužve u gradskom prevozu, u prvom trenutku će moći da ga koriste građani sa radnim obavezama, a sve prema preporukama epidemiloga – naveo je Nikodijević.
Podsetimo, i Krizni štab je predložio da prevoz bude dostupan u četiri faze, odnosno po prioritetima.
U prvoj grupi su zaposleni, u drugoj studenti i đaci, treću čine nezaposleni, turisti i ostali dok su u četvrtoj osobe starije od 65 godina. Međutim trajanje ovih faza, za sada nije poznato, a kako se navodi “biće utvrđeno na osnovu preporuka nadležnih zdravstvenih službi”.
Opširnije o instrukcijama za ponašanje u gradskom prevozu koje je objavio Krizni štab za suzbijanje zaraznih bolesti, čitajte u posebnom tekstu.
Na pitanja na koji način će mera distanciranja u vozilima gradskog prevoza biti sprovedena i kontrolisana, kao i da li je u planu povećanje voznog parka tj. broja vozila koji će saobraćati kako bi gužve u Beogradu bile manje, a koja je eKapija uputila Sekretarijatu za javni prevoz, za sada, nema odgovora.
 
Podsetimo, u aprilu 2019. godine potpisan je Ugovor o nabavci 244 niskopodna autobusa za GSP Beograd, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je tada najavio da je u narednih godinu dana planirana kupovina još 130 novih Ikarbusovih autobusa za prestonicu.
Takođe, početkom 2020, Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd najavilo je da će do kraja godine nabaviti 200 novih autobusa sa pogonom na komprimovani prirodni gas (metan).
Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar
500