Naslovna Vesti NOVA PAMETNA BROJILA MENJAJU NAČIN OČITAVANJA I ISKLJUČENJA STRUJE

NOVA PAMETNA BROJILA MENJAJU NAČIN OČITAVANJA I ISKLJUČENJA STRUJE

0

PAMETNA BROJILA – Kako su naveli iz Elektrodistribucije Srbije, a kako je i ranije najavljeno, u Srbiji, odnosno prvo u Čačku, Nišu i Kraljevu će početi zamena starih brojila za nova, pametna brojila uz pomoć kojih će se u oko 200.000 domaćinstava svakodnevno pratiti potrošnja struje, dok će elektrodistributivne jedinice moći da smanje gubitke na mreži.

Navodi se da će nova brojila moći preventivno da deluju i spreče neovlašćenu proizvodnju, a vršiće i daljinsko upravljanje potrošnjom i po potrebi isključenje mernog mesta. Ovim projektom bi svi potrošači trebali da imaju jednovremeno, pravovremeno, brzo i efikasno očitavanje električne energije, a kompletni podaci bi automatski bili ubacivani u softver za obradu podataka i izdavanje računa. Pored toga, potrošači će imati i uvid u svoju potrošnju odnosno moći će da znaju kvalitet isporučene električne energije i moći će da utiču na svoju potrošnju time što će znati koliko u nekom trenutku troše.

Što se tiče same ugradnje novih brojila, trenutno su stvoreni preduslovi za pripremu tehničke dokumentacije i za raspisivanje javne nabavke, a ukoliko sve bude teklo po planu, otprilike u ovo doba iduće godine bi moglo da se krene sa implementacijom novog sistema u gore pomenuta tri grada.

Iz Elektrodistribucije su takođe naveli da će sa novim brojilima moći da se isključi struja na daljinu, odnosno ako potrošač prekorači odobrenu snagu ili ne plaća račune, njegovim brojilom će biti moguće upravljati daljinski i po potrebi isključiti merno mesto.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500