Naslovna Vesti NOVA PRAVILA TESTIRANJA NA KORONU: KOVID AMBULANTE RADE DUŽE

NOVA PRAVILA TESTIRANJA NA KORONU: KOVID AMBULANTE RADE DUŽE

0

Radno vreme kovid ambulanti u Beogradu je produženo, a pacijenti moraju da odu tamo, pa tek onda u prijemno-trijažne centre, rekao je nakon sastanka ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica dr Goran Stevanović, direktor Infektivne klinike Kliničkog centra Srbije.

“Zvanična odluka je da se svi od danas jave u kovid ambulante, gde će biti urađen pregled pluća i ostala dijagnostika. Dok stignu laboratorijske analize i uzorak krvi, pojedinačnom pacijentu je to sat i po vremena, kada nije ogroman broj bolesnika. Dovoljno je desetak takvih da prosečno vreme čekanja na pregled bude produženo na tri, četiri sata. Produženo je radno vreme svih kovid ambulanti u Beogradu do 22 časa, i tek sa urađenim analizama i uputom dolaze u prijemno-trijažne centre. Odlučeno je da svi pacijenti koji nisu vitalno ugroženi, a dođu bez analiza, budu vraćeni za domove zdravlja”, rekao je direktor Infektivne klinike.

On je podsetio da svi građani koji osete simptome moraju prvo da se jave u kovid ambulante, da se tamo uradi dijagnostika, kako bi se rasteretile trijažne ambulante pri klinikama.

Infektivna klinika Kliničkog centra Srbije, kako je saopšteno, probila je sve rekorde, jer je za 24 sata u njoj obavljeno više od 400 pregleda.

“Znam da je najlakše doći u KBC Zemun ili Bežanijska kosa, Infektivnu, pa čekati tamo, ali sada to prosečno iziskuje dva, četiri ili šest sati čekanja, a sve to možete da uradite u kovid ambulanti. Odluka je doneta da bi se smanjio pritisak, bez umanjivanja kvaliteta nege koje će dobiti pacijenti”, rekao je dr Goran Stevanović.

Izvor: Nova.rs

Ostavite komentar

avatar
500