Naslovna Vesti Nove mere od sutra: Šta radi do 18h, a ko je sve...

Nove mere od sutra: Šta radi do 18h, a ko je sve izuzet

0
Foto: Pixabay / Slika je simbolična

Nove mere Vlade Srbije u borbi protiv koronavirusa stupiće sutra na snagu, mada još uvek ima nejasnoća do kada će pojedini objekti moći da rade.  

Uredbom Vlade Srbije radno vreme i to do 18 časova skraćeno je restoranima, kafićima, barovima, klubovima, trgovinskim centrima, kao i pozorištima, bioskopima i drugim ustanovama kulture i priređivačima posebnih i klasičnih igara na sreću.

Iz ove mere su izuzete apoteke, benzinske stanice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane i koji mogu da rade 24 časa.

Izuzimaju se i prodavnice prehrambene robe i kiosci, koje mogu da rade do 21 čas.

Međutim, prema tumačenju Gradskog štaba Beograda, sve prodavnice koje se ne nalaze u tržnim centrima, poput butika u Knez Mihailovoj ulici ili frizera i mnogobrojnih zanatlija u naseljima, moći će da rade, kao i po prethodnoj odluci, do 21 časa.

Otvoreni će ostati  i supermarketi u tržnim centrima. Kupci će, kako su naveli iz Gradske uprave,  i u njima moći da se snabdeju, ali će morati da bude organizovano tako da posetioci ne mogu da idu dalje po tržnom centru, nego da odu samo do prodavnice i nazad.

Pošte i banke, koje se ne nalaze u  tržnim centrima moći će da rade i posle 18 sati, najviše  do 21 čas.

Prema tumačenju predstavnika Gradske uprave, skraćenje radnog vremena se ne odnosi na teretane, mada u trenutnim epidemiološkim uslovima vežbanje u zatvorenom prostoru smatraju poprilično rizično.

Međutim, kako Nova. rs saznaje, pojedine teretane su dobile obaveštanja da bi trebalo da rade skraćeno do 18 časova.

Pored skraćenja radnog vremena ugostiteljskih objekata, merama Vlade je propisano i obavezno nošenje zaštitne maske u zatvorenom  prostoru, kao i na otvorenom i to u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti.

Propisana je i mera zabrane svih javnih okupljanja više od pet osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru, osim u radnim organizacijama, školama, prodavnicama i sličnim objektima, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta, odnosno minimum 4 kvadratna metra po osobi.

Vlada je propisala i omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, strogu kontrolu obaveze nošenja zaštitne maske u vozilima javnog prevoza, uz ograničenje maksimalnog broja putnika u vozilu na polovinu deklarisanog kapaciteta vozila, kao i strogu kontrolu sprovođenja kućne izolacije, kućnog karantina, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Izvor: Nova.rs

Ostavite komentar

avatar
500