Naslovna Vesti OBAVEZNA VAKCINACIJA PROTIV GRIPA ZA NEKE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA

OBAVEZNA VAKCINACIJA PROTIV GRIPA ZA NEKE KATEGORIJE STANOVNIŠTVA

0

Doktor Dragoslav Popović rekao je za RTS da su prošle godine sve vakcine bile utrošene što je dobra vest i da je sada pravi momenat da se fokus okrene ka onim grupama stanovništva kojima je ta vakcina najpotrebnija a to su stariji od 65 godina i trudnice.

Vakcina protiv gripa postaće obavezna za građane starije od 65 godina. Obavezna imunizacija protiv gripa obuhvata i trudnice i osobe sa hroničnim oboljenjima.

stovremeno, vakcinu protiv varičela treba da primaju i deca u 6. razredu osnovne škole koja prethodno nisu stekla imunitet.

Ovo su neke od novina koje je doneo novi Pravilnik o programu obavezne i preporučene imunizacije, objavljen u Službenom glasniku početkom ovog meseca.

Doktor Dragoslav Popović rekao je za RTS da smo imali puno problema u poslednjih desetak godina sa tom vakcinom jer je odziv bio relativno nizak.

Kaže da su prošle godine sve vakcine utrošene što je dobra vest i da je sada pravi momenat da se fokus okrene ka onim grupama stanovništva kojima je ta vakcina najpotrebnija a to su stariji od 65 godina kao ugroženo stanovništvo i trudnice.

Do sada je razlika između obaveznih i neobaveznih vakcina bila i u tome, da li ih država nabavlja.

“Država se obavezala da nabavlja one vakcine koje su obavezne i nadam se da će to biti slučaj i sada”, rekao je Popović.

Kaže da će biti problema sa nabavkom mnogo većeg broja vakcina ove godine nego što je to bilo ranije, ali ako se u taj posao krene na vreme neće biti problema.

U većini država postoji preporuka što se tiče trudnica, Popović kaže da kada se pogleda preporuka SZO – trudnice su kategorija broj jedan koju treba zaštititi protiv gripa.

“Drago mi je da se to sada dešava i kod nas. Mnogi zdravstveni radnici su se ustezali da preporuče tu vakcinaciju trudnicama, međutim, to je veoma važno, da ih zaštitimo u periodu koji je veoma osetljiv”, rekao je Popović.

Grip je sepcifičan jer svake sezone imamo drugu vakcinu, ali treba da njom budu “pokriveni” oni koji su osetljivi i koji imaju neko drugo stanje koje ih dovodi u rizik pokriveni.

“Važno je da vakcinu protiv gripa uzmete nekoliko godina jer kada uzimate više godina, vaš imunitet protiv gripa u sledećoj sezoni se u principu povećava”, ukazuje doktor.

Pitanje nabavke vakcina treba da se reši dobrim planiranjem i pregovorima sa onima koji vakcine treba da isporuče.

Izvor: RTS

Ostavite komentar

avatar
500