Naslovna Zanimljivo OD RUPE NA PUTU DO UJEDA PASA Za šta sve od Grada...

OD RUPE NA PUTU DO UJEDA PASA Za šta sve od Grada možete da dobijete odštetu i u kom iznosu

0

Beograđani mogu dobiti odštetu zbog ujeda uličnog psa, pada drveta, proklizavanja na trotoaru neočišćenom od leda, oštećenja vozila zbog rupe na putu, evo u kojim iznosima i koja je procedura.

Kako parnice zbog tužbi upućenih Gradu mogu da traju i po nekoliko godina i da stanovnike glavnog grada koštaju i mnogo živaca, većina građana se ipak odlučuje da ozlede “nadoknadi” znatno brže preko komisija koje imaju ugovore sa osiguravajućim kućama. Pa tako građani na osnovu toga od pojedinih povreda mogu da dođu i do 250.000 dinara.

Javna preduzeća koja je osnovao Grad Beograd oformila su komisije za procenu štete da se po podnetim zahtevima brže odluči u odnosu na sudske parnice, ali sudski postupak iziskuje i troškove veštačenja, sudskih taksa i troškove advokata.

Najčešći zahtevi za odštetu

Tužbe koje stanovnici prestonice najčešće upućuju na račun Grada Beograda u najvećem broju su zbog ujeda nevlasničkih pasa. Više od 316 tužbi pristiglo je tokom prošle godine na adresu gradske uprave.

I u ovom slučaju Grad je osnovao Komisiju za naknadu štete usled ujeda nevlasničkih pasa koja se, kako su nam ranije rekli nadležni, sastaje jednom nedeljno, a u toku dana odlučuje o 40 zahteva.

Međutim, ima i prijava za ujed nevlasničkih mačaka! Nekome će možda zvučati čudno, ali i takve situacije se događaju, a uličnih mačaka je mnogo više no pasa.

U slučaju pokretanja vansudskog postupka trenutno je praksa da se na rešavanje ovih zahteva čeka od godinu do godinu i po dana. Naknade koje se oštećenima nude su između 10.000 dinara i 30.000 dinara u slučajevima kada su povrede teže prirode. Ovaj novac se isplaćuje iz gradskog buždeta.

Evo koja je procedura

Prvo što treba učiniti nakon ujeda psa, ili u ređim slučajevima mačke, je što pre zatražiti neophodnu medicinsku pomoć i zatražiti od doktora da na svom medicinskom nalazu konstatuje da je reč o povredi koja je izazvana ujedom psa.

Kada se zahtev podnosi opštini ili gradu gde se dogodio napad o zahtevu neposredno odlučuje komisija za rešavanje ovih šteta.

Nakon procesa pribavljanja dokaza pokreće se postupak za naplatu štete. Ovaj postupak se može voditi kao vansudski ili sudski.

Za šta još možete dobiti odštetu

Štetu je moguće naplatiti zbog pada u šaht, pad na trotoaru zbog rupe i sličnih problema, pada na ledu, pada drveta, oštećenja automobila zbog rupe na putu i slično.

A da se građani ipak češće odlučuju da povrede “naplate” preko Komisija za naknadu štete u gradskim preduzećima, pokazuje podatak iz JP “Putevi Beograda” na čiju adresu je od početka 2021. do sredine septembra stiglo ukupno 117 zahteva.

U 100 odsto slučajeva građani naplaćuju štetu. Jako je laka procedura – ako neko ima neki udar, bilo kakvo oštećenje prouzrokovano stanjem na kolovozu, treba da pozove policiju, policija utvrdi da je tu došlo do oštećenja. Ako je naša odgovornost, jako se brzo rešava – navodi Đokić.

S druge strane, znatno manje zahteva stiglo je na adresu JKP “Beogradski vodovod i kanalizacija”, gde ih je bilo 14. Kako kažu u ovom preduzeću, do sada je naknada isplaćena po tri zahteva, dok je 11 odbijeno, jer su građani povređeni upadom u šaht koji ne održava ovo preduzeće.

No statistika je jedno, a stvarnost nešto drugo. Precizan broj građana koji su pretrpeli štetu, ipak, nije poznat, jer mnogi tužbe nisu ni podnosili zbog komplikovanih i dugotrajnih procedura.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

avatar
500