Naslovna Vesti OŠTEĆENA STATUA NA KALEMEGDANU STARA 17 VEKOVA

OŠTEĆENA STATUA NA KALEMEGDANU STARA 17 VEKOVA

0

Nepoznati počinioci su prošle noći oborili i oštetili statuu staru 17 vekova koja se nalazila u Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu, gde se čuvaju istorijski spomenici i statue pronađene na prostoru cele Srbije.

Veliki barutni magacin je ukopan u stene zapadnog podgrađa ili tzv. Dunavske padine i nastao je u vreme velike austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Gradnja je trajala samo dve godine, od 1718. do 1720. godine, sa ciljem da se što pre napravi bezbedno sklonište za barut, mesto zaštićeno od neprijateljske artiljerije.

Danas je Veliki barutni magacin delimično obnovljen i uređen. U prvoj sali nalazi se postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa mnogobrojnih nalazišta Beograda (Singidunuma), Kosmaja, Kostolca (Viminacijuma), Sremske Mitrovice (Sirmijuma), ali i iz Stobija u Severnoj Makedoniji ili Drača u Albaniji.

U okviru ove zbirke nalazi se i oštećena skulptura. U pitanju je portretna statua žene isklesane od belog mermera koja potiče iz drugog ili trećeg veka nove ere iz kolekcije rimskih kamenih spomenika, a pronađena je na Kalemegdanu kod Vojnog muzeja, u drevnom Singidunumu.

Žena je obučena u hiton i himation koji joj prekriva glavu. Pripada tipu skulptura nazvan “mala herkulanka”, koji potiče iz razdoblja helenizma, a Rimljani su ga kopirali sve do trećeg veka nove ere.

Ova statua svedoči o visokom društvenom statusu pojedinih građana Singidunuma, koji su mogli da priušte mermerne statue koje su ih prikazivale kao dostojanstvene Rimljane.

“JP Beogradska tvrđava suočilo se sa još jednim vandalskim činom na prostoru od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Slučaj je odmah prijavljen policiji koja je izvršila uviđaj. Verujemo da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani zbog skrnavljenja spomenika i uništavanja kulturnog dobra”, saopštili su iz ovog javnog gradskog preduzeća.

Direktorka JP “Beogradska tvrđava” Marija Reljić kaže da se ovakav incident na tvrđavi nije dogodio u poslednjih 20 godina.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

avatar
500