Naslovna Vesti OTKRIVAMO: KAKO IZGLEDA PRAVILNIK ZA VAKCINISANJE U SRBIJI

OTKRIVAMO: KAKO IZGLEDA PRAVILNIK ZA VAKCINISANJE U SRBIJI

0

Prošle nedelje počela je vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji. Prvi su vakcinu primili premijerka Ana Brnabić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog iz Kriznog štaba Predrag Kon. Nakon njih, na red su došli korisnici privatnih domova za stare. Nova.rs vam donosi sve neophodne informacije o Fajzerovoj vakcini, a na osnovu zvaničnog Informatora i dokumenta u koji smo imali uvid.

Počela je i vakcinacija u privatnim domovima za stare. Kako je za Nova.rs rekao predsednik Udruženja privatnih domova za stare Radoslav Milovanović, nakon prvih primljenih doza tokom protekle nedelje, plan je da se vakcinacija nastavi od 4. januara.

“U međuvremenu se prave spiskovi i prosleđuju zavodima za javno zdravlje, koji su već kontaktirali domove. Vakcinacija će se sprovoditi preko domova zdravlja, a prema poslatim spiskovima i nalozima zavoda za javno zdravlje”, objašnjava Milovanović.

Šta je Phizer-biontech Covid- vakcina? 

Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine je neregistrovana vakcina koja može sprečiti da se kod  Vas razvije bolest COVID-19. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) nije izdala dozvolu za  stavljanje u promet ni jedne vakcine za sprečavanje bolesti COVID-19.

Pfizer-BioNTech COVID-19 Vaccine odobrena je od strane FDA za primenu na osnovu  Dozvole za hitnu upotrebu (EUA) u cilju prevencije bolesti COVID 19 kod osoba uzrasta 16  godina i starijih.

O čemu treba da obavestite zdravstvenog radnika koji primenjuje Pfizer-Biontech Covid vakcinu, pre nego što je primite?

Obavestite zdravstvenog radnika koji primenjuje vakcinu o Vašem zdravstvenom stanju,  uključujući sledeće:

• ako imate bilo koju vrstu alergije

• ako imate povišenu telesnu temperaturu

• ako imate problem sa krvarenjem ili uzimate lekove za razređivanje krvi • ako je Vaš imunski sistem jako oslabljen zbog postojeće bolesti ili uzimate lekove koji  utiču na Vaš imunski sistem

• ako ste trudni ili planirate trudnoću

• ako dojite

• ako ste primili neku drugu COVID-19 vakcinu

Klikom OVDE možete pogledati pravilnik.

Izvor: Nova.rs

 

 

Ostavite komentar

avatar
500