Naslovna Vesti OVAKO ĆE IZGLEDATI SAVA CENTAR KADA BUDE ZAVRŠEN (FOTO)

OVAKO ĆE IZGLEDATI SAVA CENTAR KADA BUDE ZAVRŠEN (FOTO)

0
Foto:Delta Holding

Delta holding objavio je juče da će rekonstrukcija kongresnog centra “Sava” u Beogradu, koja je počela u decembru 2021. godine, biti završena u roku, u novembru naredne godine, a koštaće oko 100 miliona evra, iako je projektovani budžet bio 80 miliona evra.

“Delta holding je u rekonstrukciju kao investitor krenuo, u možda najgorem perodu u poslednjih 15 godina koji je doneo porast cena građevinskog materijala, nedostatak radne snage i energetske krize, što je dovelo do toga da naš budžet od 80 miliona evra veoma lako i brzo ode na 100 miliona evra, a možda i preko”, kazala je potpredsednica Delta holdinga i generalna direktorka Delta Real Estate grupe Angelina Nekić na konferenciji za novinare.

Foto:Delta Holding

Generalna direktorka Centra “Sava” Kristina Milinčić, rekla je da će on pod jednim krovom imati objedinjenu ponudu kongresnog, poslovnog, kulturno-zabavnog i šoping centra.

Precizirala je da će kongresni deo zauzimati 50.000 kvadratnih metara, poslovni prostor koji će se izdavati u zakup će biti na 24.000 kvadratnih metara, dok će komercijalni, šoping deo, zauzimati 10.000 kvadrata.

Foto:Delta Holding

“Kongresna zona će biti prilagođena da u njoj mogu da se održavaju i sajmovi, poput foajea ispred velike dvorane, biće i više od 40 sala za sastanke, dok će novi prostor, između dva celine Centra ‘Sava’ biti multifunkcionalni atrijum”, rekla je Milinčić.

Istakla je da je 50 odsto poslovnog prostora već izdato, a da je najveći zakupac Telekom Srbija sa svojim partnerskim televizijama.

Foto:Delta Holding

“Plava dvorana, najveća u Centru ‘Sava’, ostaje u zaštićenom izgledu, ali sa 3.672, na 3.800 mesta sa ložama i to će biti najveća plenarna sala u regionu”, rekla je ona.

Foto:Delta Holding

Prema njenim rečima, novi Centar “Sava” će poslovati u skladu sa postulatima zaštite životne sredine, pa će tako pored ostalog na krovu imati solarne panele, fasada će bit sa visokim stepenoim energetske efikasnosti, koristiće led rasvetu, razne programe reciklaže, za ketering će uzimati hranu lokalnih proizvođača.

Direktorka projektovanja i izgradnje u Delta Real Estate Katarina Gajić ponovila je da će se uraditi potpuna rekonstrukcija, ali uz zadržavanje spoljašnjeg izgleda i svih osobenosti koje su zaštićene odlukama nadležnih institucija.

Foto:Delta Holding

Biće očuvani izgled i namenu, kao i likovnost kompleksa, ali će Centar “Sava” biti modernizaovan, pre svega korišćenjem novih materijala.

Foto:Delta Holding

Istakla je da Delta holding radi na tome da se objekat, delo arhitekte Stojana Maksimovića koji je završen 1979. godine, unapredi i poboljša, u skladu sa svim aktuelnim propisima.

Foto:Delta Holding

Delta holding kupio je centar “Sava” novembra 2020. godine po ceni od 17,5 miliona evra, uz uslov konkursa koji je novog vlasnika obavezao da uloži najmanje 50 miliona evra i da objekat ne menja namenu.

Foto:Delta Holding

Izvor: B92.net

Ostavite komentar

avatar
500