Naslovna Vesti Pacijenti iz Paunove na Voždovcu zabrinuti za zdravlje

Pacijenti iz Paunove na Voždovcu zabrinuti za zdravlje

0

Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić” duže od dva meseca nemaju odgovarajuću medicinsku pomoć. Razlog je što je na vrata ove ustanove u Paunovoj ulici u julu stavljen katanac, po rešenju Odeljenja Građevinske inspekcije, a uz obrazloženje da zbog oštećenja zgrade u njoj boravak nije bezbedan. Korisnici Dnevne bolnice nisu dobili adekvatno mesto za nastavak terapeutskih programa.

Ambijent i način rada u ovoj bolnici je jedinstven. Ovde su se uspešno primenjivale metode koje je pre četiri decenije uveo lekar po čijem imenu bolnica nosi ime. Prema najavi Ministarstva zdravlja bolnica iz Paunove trebalo je da 1. septembra nastavi privremeni rad, pod krovom Zdravstvene stanice Doma zdravlja Vračar u Ulici kneginje Zorke, ali to još nije omogućeno jer je prostor neophodno rekonstruisati. Rokovi su probijeni, a pacijenti najavljuju da će se sutra okupiti ispred Ministarstva zdravlja u Nemanjinoj ulici u 18 časova. Do sada su protestne skupove organizovali u dvorištu u Paunovoj ulici 2.

Pacijenti i njihove porodice, koje im kao i terapeuti i osoblje bolnice daju sve vreme podršku, od nadležnih iz Ministarstva zdravlja i Instituta za mentalno zdravlje traže odgovor kada će ponovo imati neophodnu medicinsku pomoć koja im je zakonski zagarantovana.

– Od kako smo praktično izbačeni na ulicu zabrinuti smo zbog izuzetno povećanog broja kriza i recidiva pacijenata u svim terapijskim grupama. Stanje je alarmantno i zbog toga tražimo hitan odgovor na pitanje kada će se obezbediti humaniji i bezbedniji uslovi za naše lečenje, koje nam je dosadašnjim postupcima nadležnih ugroženo – ističu predstavnici pacijenata.

Oni navode da je adekvatna, izabrana, medicinska pomoć ustavno i zakonsko pravo svakog građanina, kao i da je Dnevna bolnica „Prim. dr Branko Gačić” specijalizovana i za lečenje posebno ranjivih grupa, kao što su adolescenti od 12 do 18 godina, kao i žena koje se leče od alkoholizma, kockanja i psihoaktivnih supstanci.

– Posledice ovog perioda od kada je bolnica prestala da radi na svojoj adresi tek će biti vidljive kada se kompletno nastavi sa programom sistemske porodične terapije u zajednici. Zbog novonastale situacije, u koju su dovedeni i lekari i terapeuti kao i pacijenti, moguće je samo pružanje delimične podrške zbrinjavanja pacijenata, smanjenog obima, učestalosti i celovitosti terapije. Stanje pacijenata se samim tim sve više pogoršava, uz učestale krize i odustajanja od lečenja pojedinih porodica. Napominjemo da je za ovaj dvomesečni period odgovornost na nadležnim institucijama – ocenjuju pacijenti.

Peticiju „Odbrani zdravlje – Odbrani Paunovu!” do sada je potpisalo preko 2.800 ljudi.

Izvor: Politika 

Ostavite komentar

avatar
500