Naslovna Vesti PILOT PROJEKAT – UVODI SE SKRINING NA RANO OTKRIVANJE RAKA PLUĆA

PILOT PROJEKAT – UVODI SE SKRINING NA RANO OTKRIVANJE RAKA PLUĆA

0

SKRINING NA RANO OTKRIVANJE RAKA PLUĆA – Od iduće godine u Beogradu će biti uvedena rana dijagnostika karcinoma pluća, sa tendencijom da se proširi na celu zemlju.

Naša zemlja zauzela je nažalost neslavno prvo mesto po smrtnosti od raka pluća u Evropi. Karcinom pluća predstavlja vodeći uzrok smrtnosti od svih maligniteta kako u svetu, tako i u Srbiji, dok broj obolelih raste svake godine. Poslednjih godina poprima razmere epidemije. Od ove vrste raka u našoj zemlji oboli gotovo 7.000, a na žalost umre više od 5.000 osoba.

rema statističkim podacima, svakog dana u proseku oko 20 osoba oboli od ove bolesti, dok njih 13 nažalost izgubi bitku. Jedan od važnih preduslova za uspešno lečenje je upravo rano otkiranje raka pluća, što nije slučaj u našoj zemlji. Kod više od 70 odsto pacijenata, rak pluća otkrije u poslednjem stadijumu.

Skrining program podrazumeva detekciju karcinoma pluća pomoću niskodoznog skenera (LDCT), uz pomoć kojeg se se mogu prikazati manje tumorske senke, koje nije moguće videti uobičajenim dijagnostičkim postupcima (RTG).

Ova metoda se već koristi u Vojvodini, gde je do sada pregledano preko 1.900 pacijenata, a kod njih 34 je otkriven karcinom pluća koji je bio asimptomatski. Kod 50% njih bio je u početnom stadijumu.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500