Naslovna Vesti Planira se novo proširenje Kumodraža – Pored naselja Padina omogućena izgradnja 1.750...

Planira se novo proširenje Kumodraža – Pored naselja Padina omogućena izgradnja 1.750 novih stanova za 5.000 stanovnika, osnovne škole, vrtića, doma zdravlja i privredne zone

0
Urbanistički zavod Beograda izradio je Plan detaljne regulacije područja između Kumodraškog potoka i naselja Padina na opštini Voždovac, u katastarskoj opštini Kumodraž.
Naručilac izrade plana je Grad Beograd, a planom je predviđeno da u tom delu Kumodraža nikne novo naselje na površini od 42,14 hektara, sa novim stambenim kompleksima, mešovitim gradskim centrima, komercijalnim sadržajima, privrednom zonom, parkom, skverom i objektima javnih ustanova.
Prema bilansima urbanističkih parametara, predviđeno je da se broj stanovnika sa sadašnjih 224 poveća na 4.967, broj stanova sa 71 na 1.839, a ukupne stambene površine sa 5.970 m2 na 183.812 m2.
Površine za stanovanje planirane su u dve zone, od kojih se u prvoj planira sanacija postojećih kompleksa za višeporodično stanovanje, a u drugoj gradnja novih stambenih kompleksa.
U planu su i mešoviti gradski centri, odnosno stambeno-poslovni objekti sa obaveznim komercijalnim sadržajima na prvom spratu objekata, zatim, objekti sa čisto komercijalnim sadržajima poput trgovine, poslovanja, ugostiteljstva…, i deo za privredno-komercijalnu zonu, odnosno za manufakturu i zanatstvo, privredne parkove, maloprodaju, hipermarkete, ugostiteljstvo…
Kada je reč o objektima javnih ustanova, ovim planom data je urbanistička osnova za gradnju dva objekta predškolskih ustanova kapaciteta po 270 dece, jednog objekta osnovne škole za 680 učenika, objekta doma zdravlja na 2.717. m2, kao i radne jedinice ustanove socijalne zaštite na površini od 400 m2.
Budući park će se prema planu prostirati na 4.747 m2 i imaće česmu i savremeno dečje igralište, dok će skver zauzimati površinu od oko 3.000 m2, uz mogućnost dekorativnih elemenata poput skulptura.

Celo naselje opasaće zaštitni zeleni pojas.

Planirana je i izgradnja 86 parking mesta, gradnja toplovoda, distributivnih gasovoda i merno-regulacione stanice, kao i priključci na vodovodnu i kanalizacionu mrežu i izgradnja trafostanica i pristupne telekomunikacione mreže.
Plan je na javnom uvidu do 3. decembra.
Ovo je drugi urbanistički plan koji predviđa širenje Kumodraža. Podsetimo, kako je eKapija pisala početkom godine, Planom detaljne regulacije koji obuhvata područje na granici sa Kumodraž selom i naseljem Padina, na površini od 110 hektara data je urbanistička podloga za izgradnju 4.317 stanova, četiri vrtića, tri škole, doma zdravlja, sportskog centra i drugih sadržaja.
Izvor: eKapija

Ostavite komentar

avatar
500