Naslovna Vesti PLAŽE U KOMŠILUKU VIŠE NEĆE BITI ISTE. KOJE SU NOVE MERE, KOJE...

PLAŽE U KOMŠILUKU VIŠE NEĆE BITI ISTE. KOJE SU NOVE MERE, KOJE ĆE OBELEŽITI LETOVANJE?

0

Od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo došle su preporuke za kupanje u moru i kopnenim površinskim vodama i preporuke za rad bazenskih kupališta i vodenih parkova.

Vidljiva obaveštenja i informisanje gostiju

Na vidljivom mestu na ulazu, kao i u samom prostoru gde borave posetioci, nužno je postaviti informacije o higijenskim postupcima i sa smernicama o pravilnom ponašanju i merama zaštite kojih se treba pridržavati ili koje važe u tom prostoru, piše Seebiz.

Maksimalan broj osoba u prostorima

Za prostore morskih i slatkovodnih kupališta maksimalan broj osoba kojima je dopušten istovremeni boravak određuje se prema načelu 15 osoba na 100 kvadrata neto površine prostora.

Fizička udaljenost

Za sve posetioce i zaposlene savetuje se da se pridržavaju pravila fizičke udaljenosti od 1,5 metra. Preporuke za pridržavanje svih preventivnih mera odnose se na sve površine morskih i slatkovodnih kupališta (vodene površine, plaže i prostori gde su smeštene prostorije garderobe, sanitarni čvorovi).

Dezinfekcija ruku

Na razumnim razmacima i na vidljivim mestima nužno je postavljanje dozatora s dezinfekcijskim sredstvom (npr. na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 odsto ili drugog sredstva s deklarisanim virucidnim delovanjem prema uputama proizvođača i prikladnog za korištenje na koži).

Ležaljke

Koncesionar treba da odvoji ležaljke na način da se osigura fizička distanca (osigurati osobu koja može nadzirati propisane mere) i dezinfikovati ležaljke nekoliko puta dnevno, a obavezno nakon što određeni gost više ne koristi ležaljku te pre nego je drugi gost koristi. Ako prostori kupališta predviđaju druga sedeća mesta, njih je takođe potrebno rasporediti na 1,5 m udaljenosti.

Odlaganje otpada

U svim otvorenim prostorima kupališta, kao i na razumnim razmacima na otvorenim prostorima preporučuje se postavljanje kanti za otpatke s odgovarajućim poklopcima.

Korišćenje vode

Uslovi za održavanje higijene sanitarnih čvorova

Potrebno je pojačati čišćenje i dezinfekciju sanitarnih prostora svaka dva sata (a po potrebi i češće), kao i pojačati broj zaposlenih za dnevna čišćenja u svakom sanitarnom čvoru. Istovremeno, treba ograničiti korišćenje sanitarnog čvora u skladu sa veličinom i propisanim sanitarnim uslovima.

Izvor: Blic

Ostavite komentar

avatar
500