Naslovna Vesti POČINJE VELIKO ISTRAŽIVANJE – KOJI GRAĐANI MOGU DA URADE BESPLATNU PROVERU ANTITELA?

POČINJE VELIKO ISTRAŽIVANJE – KOJI GRAĐANI MOGU DA URADE BESPLATNU PROVERU ANTITELA?

0

BESPLATNA PROVERA ANTITELA – U našoj zemlji se sprovodi veliko istraživanje, a u vezi efikasnosti vakcina. U tu svrhu, građani će moći da provere nivo antitela nakon vakcinacije. U pitanju je studija koja ima za cilj praćenje efikasnosti vakcina kod različitih starosnih grupa. Ukoliko ste na oglasnoj tabli na vakcinalnom punktu u Beogradu, Novom Sadu, Nišu ili Kragujevcu primetili saopštenje o besplatnoj proveri nivoa antitela, upravo je reč o pomenutoj studiji.

Prema rečima virusologa, efikasnost vakcina se prati preko određivanja prisustva i količine specifičnih neutrališućih antitela kroz vremenski period od godinu dana. Neutrališuća antitela nas štite od infekcije, jer se vezuju za infektivni virus i tako sprečavaju da virus uđe u ćeliju. Nivo antitela se određuje pre aplikacije prve doze vakcine, a zatim neposredno pre davanja druge, a zatim i buster doze. Kako bi se pratila dinamika održavanja specifičnih anttela, dalje praćenje količine neutrališućih antitela određuje se posle mesec dana, tri i šest meseci kasnije, kao i posle godinu dana.

Istraživanje se sprovodi u celoj Srbiji, a krv se uzorkuje u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu. Organizacija uzorkovnja poverena je domovima zdravlja u ovim gradovima koji sprovode vakcinaciju u regionu. Ukoliko želite da učestvujete u ovoj studiji, potrebno je da se prvo u potpunosti informišete o samom istražvanju, cilju i sardžaju istraživanja.

Prvo se potpisuje informisani pristanak, koji vas obavezuje da poštujete vremenski kalendar uzorkovanja krvi. Ukoliko je osoba dala pristanak što prati potpisivanje dokumenta, i ispunjava kriterijume za uključivanje u studiju, popunjava i upitnik koji se odnosi na informcije o zdravstvenom stanju, a koja mogu da utiču na rezultat istraživanja. Pored godina starosti, potrebna je informacija o tome da li je osoba prethodno preležala kovid-19 i da li ima neke hronične bolesti koje mogu da utiču na kvalitet imunskog odgovora.Protokolom istraživanja je predviđeno uključivanje najmanje 10.000 ispitanika. Ispitanici dobijaju informaciju o nivou antitela. Ispitivanje će trajati godinu dana posle poslednjeg uzorkovanja krvi.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500