Naslovna Vesti POEZIJA DESANKE MAKSIMOVIĆ IZBAČENA IZ ŠKOLSKOG PROGRAMA

POEZIJA DESANKE MAKSIMOVIĆ IZBAČENA IZ ŠKOLSKOG PROGRAMA

0

IZBAČENA POEZIJA DESANKE MAKSIMOVIĆ – Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja odlučila je da iz trećeg razreda isključi izbor iz poezije Desanke Maksimović, a iz četvrtog – čuvenu zbirku velike pesnikinje Tražim pomilovanje. Ova odluka izazvala je veoma negativne komentare i reakcije kako građana i roditelja, tako i pisaca, kritičara, prosvetnim radnicima, profesorima..

Kako su naveli članovi Zavoda – vanvremenost Desanke Maksimović ne uklapa u poetičke okvire epohe, te da postoji bojazan da bi i učenici pogrešili u vrednovanju njene poezije, umanjujući njen značaj“. Ipak, razmatrajući zahtev Zadužbine, predložili su da se zbirka nađe u programu za prvi razred gimnazije, uz zaključak da bi „na ovaj način zbirka našla svoje pravo mesto kao odjek književne epohe srednjeg veka.

Povodom ove odluke oglasio se i ministar prosvete Mladen Šarčević koji je rekao da to nije konačna odluka i istakao da Ministarstvo neće dozvoliti da se ni na koji način smanji učešće Desanke Maskimović u okviru programa nastave predmeta Srpski jezik i književnost.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500