Naslovna Vesti POREZ ZA GASTARBAJTERE – KOJI SU USLOVI?

POREZ ZA GASTARBAJTERE – KOJI SU USLOVI?

0

POREZ ZA GASTARBAJTERE – Prema važećem Zakonu o porezu na dohodak građana, porez i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje Srbija može zahtevati i od državaljana koji rade i žive u inostranstvu, navodi Udruženje frilensera i preduzetnika Srbije.

Član 7. pomenutog zakona propisuje da je obveznik poreza na dohodak građana rezident Republike Srbije, za dohodak ostvaren na teritoriji Srbije i u drugoj državi. To znači da svi državljani Srbije koji su rezidenti imaju obavezu da plate porez i doprinose.

Rezident je fizičko lice koje na teritoriji Republike Srbije ima prebivalište ili centar poslovni i životnih interesa ili na teritoriji Srbije, neprekidno ili sa prekidima, boravi 183 ili više dana u periodu od 12 meseci koji počinje ili se završava u odnosnoj poreskoj godini. Ovo znači da, bez obzira na to što ste platu zaradili u inostranstvu, Srbija vas obavezuje da se plate porezi i doprinosi za PIO i zdravstveni fond, navodi Udruženje.

Čak i ako su doprinosti plaćeni u drugoj državi, to vas ne oslobađa obaveze prema Srbiji, jedino se porez ne mora platiti ukoliko je u inostranstvu plaćen veći nego što bi bio u Srbiji.

Ukupan porez iznosi 35,5% cele zarade, odnosno 10% na porez, 25,5% za PIO i 10,3% za zdravstveni fond. Ova računica onda dovodi do toga da bi na platu od 1.000 evra, porez za 2020. godinu izneo čak 443,9 evra.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500