Naslovna Vesti POSKUPLJUJE GORIVO – KOJA ĆE BITI NOVA CENA BENZINA I DIZELA?

POSKUPLJUJE GORIVO – KOJA ĆE BITI NOVA CENA BENZINA I DIZELA?

0

GORIVO NOVA CENA – Danima se već priča o novom poskupljenju goriva u našoj zemlji, ali još uvek nema zvaničnih informacija koliko će iznositi nove cene. Kako saznaje portal Mondo, ukupno povećanje cene benzina i goriva bi ove godine trebalo biti 1,2 dinara po litru.

Tačan podatak o iznosu povećanja trebao bi biti objavljen 12. januara, ali još uvek nije poznato da li će se nove cene primenjivati od 1. februara. Kako je za Mondo naveo generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, profesor dr Goran Radosavljević, godišnji potrošački indeks potrošačkih cena još uvek nije objavljen i očekuje se za sedam dana.

On je naveo da podaci za 11 meseci prošle godine pokazuju da je inflacija 1,7 odsto, što bi značilo da treba uslediti povećanje akciza za oko 1 dinar po litru za benzin i dizel, na šta treba dodati 20 odsto PDV, što zajedno iznosi oko 1,2 din po litru.

Do nove cene goriva dolazi se kada se dinarski iznosi akciza usklađuju se godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj godini. Takođe, i ako država poveća akcize, to može, ali ne mora da utiče na cenu. Početak primene novih cena određuje Vlada, koja moće doneti odluku da primena počne od 1. februara 2021. godine, ali može i da odloži primenu kao što je urađeno 2020. godine.

Izvor: Beograd Uzivo

Ostavite komentar

avatar
500