Naslovna Vesti PREVARA – GRAĐANI PRIMILI LAŽNE MEJLOVE DA SU DOBILI 100 EVRA

PREVARA – GRAĐANI PRIMILI LAŽNE MEJLOVE DA SU DOBILI 100 EVRA

0

PRIMILI LAŽNE MEJLOVE DA SU DOBILI 100 EVRA – Pojedini građani, klijenti nekolicine banaka dobili su email, navodno od njihove banke, sa obaveštenjem o deviznom prilivu na njihov račun. Kako mediji prenose, u pitanju je prevara, a ove banke žrtve su takozvanog fišinga.

Iz jedne od banaka navode da je u pitanju fišing kampanja sa ciljem zloupotrebe ličnih podataka korisnika, a period isplate 100 evra državne pomoći građanima je samo dodatno pogodovao za pokretanje ovakvih kampanja. Poruke koje korisnici dobijaju izgledaju veoma uverljivo, kao da se šalju sa legitimnih domena, a sadrže priloge o deviznom prilivu novca koji u pozadini pokreću zlonamerni kod.

Važna napomena je da ukoliko dobijate poruku da vam je legao novac u evrima, nemojte je otvarati, jer su sredstva koja država uplaćuje u dinarskoj protivvrednosti.

Prepuruka NBS finansijskim institucijama u cilju zaštite korisnika od sve učestalijih fišing prevara

U uslovima sve učestalijih pojava fišing prevara, odnosno slanja obaveštenja imejlom u ime finansijskih institucija koje u svom prilogu sadrže maliciozni fajl, preporučujemo da, u skladu sa Odlukom o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijskih institucija („Službeni glasnik RS”, br. 23/2013, 133/2013, 22017 i 88/2019) i dobrom poslovnom praksom, radi zaštite svojih klijenata, finansijska institucija pri pružanju elektronskih usluga primeni bezbedne i efikasne metode za proveru i potvrdu identiteta pošiljaoca imejla. S tim u vezi, finansijska institucija koja svojim klijentima prosleđuje obaveštenja imejlom treba da razmotri mogućnost da ona budu digitalno potpisana, čime će omogućiti verifikaciju identiteta pošiljaoca i pre otvaranja imejla.

U skladu s navedenim, preporučuje se i da finansijska institucija na adekvatan način upozna svoje klijente na koji način mogu utvrditi identitet pošiljaoca imejla, tj. utvrditi da li je imejl zaista uputila finansijska institucija, kao i na koji način je poželjno postupiti s neželjenim imejlom (npr. da klijent ne otvara priloge iz takve imejl-poruke, da obavezno obriše poruku iz svog imejl-sandučeta i da o prijemu neželjenog imejla obavesti finansijsku instituciju kako bi ona dalje preduzela adekvatne mere). Takođe, napominjemo da je finansijska institucija čiji su klijenti suočeni s fišing prevarama, u skladu sa Odlukom o minimalnim standardima upravljanja informacionim sistemom finansijskih institucija, dužna da o tome obavesti Narodnu banku Srbije.

Izvor: Beograd Uživo

 

Ostavite komentar

avatar
500