Naslovna Vesti PREVARA! USTUPAJU GROBNA MESTA NA VOŽDOVCU ZA 7000 EVRA!

PREVARA! USTUPAJU GROBNA MESTA NA VOŽDOVCU ZA 7000 EVRA!

0
Foto: JKP Pogrebne usluge

Na onlajn oglasnicima postoje oglasi u kojima se nude “korišćena” mesta za ukop pokojnika, poneka sa sve spomenicima, a postoji i “mogućnost kupovine na rate”

Na Voždovcu, na centralnom groblju se grobno mesto ustupa na korišćenje za 7.000 evra uz “mogućnost kupovine na rate”… I tako redom, iako su prodaja i ustupanje grobnih mesta po zakonu – zabranjeni!

Zbog nedostatka prostora na gradskim grobljima, pre svega u Beogradu, pojedinci pokušavaju da prevarama ostvare veliku zaradu namamljujući one koji bi za života da sebi obezbede parcelu za ukop ili pak rodbinu nekoga ko je na umoru da daju novac za grobno mestu na kojem su prevaranti ranije sahranili svoje članove porodice!

Ta mesta su dobijena na korišćenje uz mesečnu nadoknadu za održavanje. Niko ne može da bude vlasnik grobnog mesta!

Prema Zakonu o sahranjivanju i grobljima i Odluci o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji Grada Beograda, grobna mesta su van pravnog prometa (ne mogu se ni prodati ni izdati), a pravo korišćenja se ne može prenositi na druga lica za života nosioca prava korišćenja. Nosioci prava korišćenja takođe za života ne mogu ustupati pravo korišćenja, niti se odricati prava korišćenja ili udela u pravu korišćenja grobnih mesta u korist drugih osoba.

Grobno mesto ne sme da se stavlja u promet

Član 22. stav 3 Odluke o upravljanju grobljima, sahranjivanju i pogrebnoj delatnosti na teritoriji Grada Beograda propisuje da se grobno mesto koje je dato na korišćenje ne može stavljati u pravni promet. U članu 50. te odluke navodi se da će se novčanom kaznom od 20.000 dinara kazniti za prekršaj fizičko lice koje postupi protivno odredbama relevantnog član navedene odluke.

– U momentu zakazivanja sahrane na groblju se plaća godišnji zakup i naknada za uređenje i održavanje površina grobalja

– Godišnji zakup i naknada za grobno mesto je 1.466 dinara za godinu dana

– Godišnji zakup grobnice se prilikom zakupa plaća za period od 50 godina, vezano za datum zakupa grobnice, a po isteku ovog roka za period od 5, 10, 20, 30, 40 ili 50 godina po želji građana – korisnika usluga i iznosi:

– Za grobnicu I reda (kapacitet grobnice 12 sanduka) je 6.764,00 dinara po godini

– Za grobnicu II reda (kapacitet grobnice 8 sanduka) je 4.508,00 dinara po godini

– Za grobnicu III reda (kapacitet grobnice 6 sanduka) je 3.383,00 dinara po godini

– Za grobnicu IV reda (kapacitet grobnice 4 sanduka) je 2.251,00 dinara po godini

– Za grobnicu V reda (kapacitet grobnice 3 sanduka) je 1.755,00 dinara po godini

Foto: Printscreen

Izvor: Kurir

Ostavite komentar

avatar
500