Naslovna Vesti PRODUŽENO CVETANJE AMBROZIJE, EVO KOJI SU SIMPTOMI!

PRODUŽENO CVETANJE AMBROZIJE, EVO KOJI SU SIMPTOMI!

0
Foto: Pixabay

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović u “Jutro na Blic” (MTS kanal 115) istakla je da ove godine imamo čak 3.000 polenovih zrna više nego ranijih godina. U poslednje vreme primetno je pojačano dejstvo alergije na ambroziju, a alergija se javlja čak i na koži.

Mirjana Mitrović kaže da sama biljka može izazvati ogromne probleme na koži, a da je pojačana fizička reakcija na ovu biljku prisutna zbog velikog broja dana u kojima su alergeni bili prisutni.

– Mnogo sugrađana se javlja da je dobila alergijske reakcije po koži. I sama biljka može izazvati probleme po koži. Ono što je karakteristično za ovu sezonu, je da je za 3.000 više polenovih zrna, oko 8.000 čestica je prisutno. Takođe, ove godine je duplo dana u Beogradu bila povišena vrednost alergene u vazduhu, a nije svejedno koliko dana ste bili pod alergenima – kaže Mitrović za “Blic” TV.

Već sledeće nedelje osetiće se popuštanje ambrozije

Mitrović je za “Tanjug” pojasnila i da se od prvog novembra očekuje smanjenje vrednosti ambrozije.

– Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da se zbog povoljnih vremenskih prilika produžilo cvetanje korovskih vrsta, a pre svega ambrozije. Poredivši isti period cvetanja prošle godine sa ovogodišnjim periodom uočavam zbog čega se alergične osobe lošije osećaju ove sezone – rekla je Mitrović.

Ona je pojasnila i da je 2022. godine u periodu cvetanja bilo 5.045 polena ambrozije po metru kubnom vazduha, a 2023. godine je bilo 8.000 polena zrna po metru kubnom vazduha.

– Takođe prošle godine ovaj polen je 29 dana bio u prekograničnim vrednostima, a ove godine je čak 45 dana. Jasno je zašto se sugrađani javljaju. Takođe, čupanje ovog korova bez zaštitnih rukavica može izazvati plikove po koži – rekla je Mitrović.

Dodala je i da se od sledeće nedelje očekuje znatno manji broj polenovih zrna u vazduhu.

(Blic/Tanjug)

Ostavite komentar

avatar
500