Naslovna Vesti RADOJIČIĆ: POČELA PRIPREMA TERENA ZA “TIRŠOVU 2”

RADOJIČIĆ: POČELA PRIPREMA TERENA ZA “TIRŠOVU 2”

0

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić rekao je u intervjuu za Večernje novosti da posle više od tri decenije čekanja, nova dečja bolnica u Beogradu „Tiršova 2” postaje realnost i dodao da se u blizini Kliničkog centra, u Deligradskoj ulici, već nazire buduće najvažnije gradilište u Beogradu, gde će biti nova univerzitetska bolnica za najmlađe.

Bolnica će imati sedam spratova, ukupno 66.000 kvadrata, te 300 kreveta uz neophodne ležeće kapacitete u dnevnim bolnicama, ambulantni prostor na više od 5.000 kvadrata, najsavremenije operacione sale i intenzivnu negu na 10.000 kvadrata. U sklopu bolnice biće i garaže sa 560 mesta za automobile i kola Hitne pomoći, ulaz sa auto-puta, kao i devet liftova za brzo i lako kretanje kroz bolnicu.

– Kada smo počeli s projektom jedan arhitekta mi je rekao da je ideja odlična i da idemo u dobrom pravcu, ali da nema povratka, a da li će Srbija dobiti novu dečju bolnicu, znaćemo onda kad ogradimo gradilište i kad krenu bageri. Veliko mi je zadovoljstvo da kažem da smo sada tu. Početkom prošle nedelje dobili smo i poslednje dozvole, ogradili smo gradilište i počeli da pripremamo teren za gradnju – istakao je Radojičić.

Uz novu bolnicu radiće se i prilazne saobraćajnice koje su izuzetno važne jer će imati ulaz sa auto-puta, kod kružnog toka blizu Hitne pomoći. To će olakšati da hitni pacijenti brzo stignu, ali i rasteretiti saobraćaj u Kliničkom centru Srbije.

– Uradili smo urbanistički projekat, pripremili sve za lokacijsku dozvolu, raspisujemo tender za glavni projekat, tj. projekat za građevinsku dozvolu, jer nam je cilj da temelj nove bolnice imamo na proleće 2021. godine – objašnjava prof. Radojičić.

On je dodao da je mnogo posla bilo prethodnih meseci, te da nas je korona usporila.

– Zahvaljujući istinskoj podršci, od predsednika države i ministra zdravlja pa sve do lokalnih institucija, svuda smo kucali na otvorena vrata i svi smo saglasni da je ovo jedan od najvažnijih projekata za našu zemlju, jer to jeste projekat za našu decu. Niko od nas nema ništa važnije od toga – naveo je gradonačelnik.

Postojeća bolnica „Tiršova” odavno je prevazišla kapacitete za koje je izgrađena pre više od 80 godina. Na putu ka novoj dečjoj bolnici, do sada je izrađeno više od dvadeset strateških dokumenata, planova i dozvola. Obezbeđen je novac, izabran plac, rešeni su imovinski odnosi i napravljene neophodne procene potreba za dečju medicinu, istakao je gradonačelnik.

– Sa ponosom mogu da kažem da tokom planiranja i projektovanja nismo pravili kompromise: dete i porodica biće u centru ove bolnice, što znači da će potrebe dece biti na prvom mestu. Ako postoji makar jedno dete do koga vam je stalo, ovo je projekat koji ćete svim srcem podržati. Ovim obezbeđujemo da naša deca, ali i deca i unuci naše dece imaju vrhunsko lečenje. Ovaj projekat će razvijati srpsku dečju medicinu i naši najveći stručnjaci i njihovi učenici, budući pedijatri i dečji hirurzi, moći će da razvijaju nauku i kliničku praksu – dodao je Radojičić.

Gradonačelnik Beograda kazao je da je svima u interesu da se „Tiršova 2” završi najbrže i najkvalitetnije moguće i zato nije želeo da govori o rokovima.

– Obećavam da neće proći nijedan dan, kao što nije ni prethodne četiri godine, da se moj tim i ja nećemo baviti ovim projektom. Dakle, okvirni plan je da u rano proleće sledeće godine izlivamo temelj – rekao je Radojičić.

U prizemlju nove dečje bolnice biće ambulante i dnevne bolnice. Ovaj prostor je osmišljen tako da deca iz stacionara, koja su teže bolesna, budu odvojena i imaju svoju zelenu terasu na kojoj će moći da se odmore. Dnevne bolnice će biti opremljene tako da dete ima prostor za igru i da terapiju prima u uslovima koji nisu bolnički nego su kao dečje igraonice. Na ovaj način se deca neće traumatizovati. Naravno, to je i dalje bolnica, neke procedure su bolne i neprijatne, ali ćemo imati uslove da iskustvo koje deca nose iz ove bolnice ipak bude dominantno pozitivno, kazao je prof. Radojičić.

Na dva nivoa u suterenu, na površini koju sada zauzima cela stara „Tiršova”, biće hirurgija sa intenzivnom negom i dijagnostikom. U prizemlju će biti dnevne bolnice i ambulante, a na prvom spratu je predviđen prostor za edukaciju budućih hirurga i pedijatara. Za razliku od postojećih uslova u staroj „Tiršovoj”, lekari će u novoj bolnici imati deo u kojem će moći da se bave naukom, eksperimentima, da pišu radove i unapređuju kliničku praksu. Profesor Radojičić naglasio je da će na prvom spratu biti naučnoistraživački i studentsko-akademski centar, sa slušaonicama za studente i prostorom za razvoj lekara.

Nova bolnica imaće poseban prostor za transplantacije na drugom spratu zgrade, dok će na trećem i četvrtom biti stacionar i sobe za decu.

– Svih 300 kreveta u delu za hospitalizacije biće u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama. Deljenje toaleta s celim odeljenjem odlazi u prošlost, kao i nedostatak intime u teškim momentima za porodicu. Nova bolnica ima dostojanstven koncept povećane udobnosti i poštovanje intime pacijenta, a predviđen je i boravak roditelja u svakoj sobi. Smeštajni kapaciteti „Tiršove 2” tri puta su veći od ovih koje imamo u staroj zgradi, ali će uslovi za lečenje dece biti sto puta bolji – zaključio je prof. Radojičić.

Beoinfo

Ostavite komentar

avatar
500