Naslovna Zanimljivo RAK PANKREASA – TEŠKO UOČLJIV I FATALAN

RAK PANKREASA – TEŠKO UOČLJIV I FATALAN

0

Rak pankreasa jedan je od najvećih problema savremenog društva — ovaj karcinom zauzima četvrto mesto po smrtnosti kako u svetu, tako i kod nas, a najčešće se otkrije u poodmakloj fazi. U Opštoj bolnici Subotica hemioterapiju prima oko 30 pacijenata koji boluju od ove bolesti.

Uzrok nastanka karcinoma pankreasa nepoznat je medicinskoj struci, a ono što se zna je da je u pet do deset odsto slučajeva „krivac“ genetska predispozicija, dok u preostalih 90 odsto uzroka spadaju faktori rizika, među kojima prednjače preterana konzumacija alkohola, cigareta i kafe, gojaznost i unos velikih količina crvenog mesa, kao i smanjen unos voća i povrća. Heliko bakterija takođe može uzrokovati ovaj karcinom, a javlja se i kod dijabetičara.

– Simptomi često znaju da budu neprimetni i nespecifični, a to je ono što napravi problem. Karcinom pankreasa zna se razvijati mesecima, pa i godinama a da pacijent toga i nije svestan. U te simptome spadaju slabost, malaksalost, gubitak telesne mase, mučnina… – objašnjava dr Nela Andrašić.

Simptomi  zavise i od lokalizacije tumora, pa ako se pojavi na glavi pankreasa, oni se mnogo brže ispoljavaju, jer se javljaju žutica, svrab, promena u boji stolice i urina. Nakon dijagnostikovanja sledi lečenje, koje zavisi od stepena uznapredovalosti, a tu je veoma važan multidisciplinarni pristup, ističe dr Andrašić.

– Veoma je bliska i uska saradnja onkologa sa hirurgom, gastroentorologom, radiologom, radioterapeutom i patologom. U tom nekom terminalnom stadijumu vrlo je bitna saradnja sa službom kućnog lečenja – dodaje dr Andrašić.

Ipak, uprkos lečenju, prognoza je loša, jer je rak pankreasa skoro uvek fatalan.

– Čak i kod pacijenata koji su u nekoj ranijoj fazi otkriveni, operisani i adekvatno lečeni, postoji velika mogućnost vraćanja tumora. Neko petogodišnje preživljavanje je oko 5 odsto – zaključuje onkolog subotičke bolnice.

Sagovornica  dodaje da se u poslednje vreme beleži porast broja svih karcinoma, a iako rak pankreasa nije toliko učestao, teško ga je uočiti, i zato je prevencija važna. Od njega češće oboljevaju muškarci, ali je prisutan i kod žena, uglavnom starosti od 71 do 75 godina, što ne znači da  ne pogađa i mlađe ljude.

Izvor: TV Subotica

Ostavite komentar

avatar
500