Naslovna Vesti SKUPŠTINA UKINULA VANREDNO STANJE. KOJE MERE OSTAJU I DALJE

SKUPŠTINA UKINULA VANREDNO STANJE. KOJE MERE OSTAJU I DALJE

0

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su ukidanje vanrednog stanja, koje je bilo na stazi od 15. marta zbog epidemije koronavirusa.

Srbija ispunila uslove SZO za ukidanje vanrednog stanja, rekla je premijerka Brnabić na sednici Skupštine.

Poslanici u Skupštini Srbije usvojili su predlog za ukidanje vanrednog stanja, kao i predlog zakona o važenju uredbi koje su donete tokom vanrednog stanja.

Za ukidanje vanrednog stanja glasalo je 155 poslanika, niko nije bio protiv, a uzdržan je bio jedan poslanik.

Ukidanje vanrednog stanja propraćeno je blagim aplauzom.

Ukidanje vanrednog stanja ne znači da se vraćamo na rutinu pre 15. marta, jer na snazi ostaju i dalje pojedine mere koje su uvedene kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa korona.

Poslanici su usvojili i Zakon o važenju uredbu koje je Vlada Srbije, uz supotpis predsednika Republike, donela za vreme vanrednog stanja i koje je Narodna skupština potvrdila.

Ukinuto je 11 uredbi koje su važile za vreme vanrednog stanja, a odnose se na organizaciju rada, deo poreskih mera, način zaduživanja, učešću u krivičnom postupku.

Nadležne izborne komisije će 11. maja doneti rešenja o nastavljanju sprovođenja izbornih radnji.

Premijerka Ana Brnabić se u obraćanju na kraju sednice zahvalilat svim građanima koji su poštovali mere i rekla da se neće stideti kada se sete ovog perioda i da Srbija ima razloga da se ponosi.

“Moći ćemo da se ponosimo kako smo se borili, koliko smo bili hrabri, kako smo na prvo mesto stavili ljudski život, ne politiku”, rekla je premijerka Brnabić.

Vanredno stanje je zbog epidemije koronavirusa uvedeno 15. marta, a kako Narodna skupština nije bila u mogućnosti da se sastane, tu odluku su zajednički doneli predsednik Srbije, predsednica parlament i premijerka.

Skupština je odluku o uvođenju vanrednog stanja potvrdila 29. aprila.

Ostaju neke mere

Ukidanje vanrednog stanja, uključujući i policijskog časa, ne znači i da neke mere uvedene tokom borbe sa koronavirusom neće ostati na snazi.

Rukavice i maske biće obavezne u javnom prevozu, ali i u restoranima i kafićima, fizička distanca ostaje na snazi, zabrana javnih okupljanja, nema nastave u školama – ostaje nastava na daljinu, nema bioskopa i pozorišta.

Na snazi ostaje držanje distance od dva metra, do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti – zagrljaj, rukovanja, stariji od 65 će moći da se kreću kada god požele, ali je preporuka da i dalje više vremena provode u svojim domovima.

Šetnja je dozvoljena, ali nikako u grupi.

Slavlja poput svadbi, krštenja, rođendana biće dozvoljena od 15. juna.

Do danas u 15 časova od koronavirusa je u Srbiji umrlo ukupno 203 osobe, dok je zaraza potvrđena kod 9.791. Današnji procenat pozitivnosti po prvi put je bio ispod dva odsto.

Izvor: Nova.rs

Ostavite komentar

avatar
500