Naslovna Vesti SKUPŠTINA USVOJILA ZAKON O KOVIDU. ŠTA TO ZNAČI?

SKUPŠTINA USVOJILA ZAKON O KOVIDU. ŠTA TO ZNAČI?

0

U Skupštini Srbije usvojen je noćas Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji predviđa uvođenje mera zaštite i pojačanu odgovornost građana.

Za sprovođenje pomenutog zakona, pored sanitarne, biće nadležni i komunalna inspekcija i milicija, a oni će voditi računa da li se mera pridržavaju fizička i pravna lica.

Kako se navodi, kazne za nenošenje maski u zatvorenom prostoru(poput javnog prevoza) i nepoštovanje fizičke distance će i dalje iznositi 5 hiljada dinara za fizička, odnosno 50 do 300 hiljada dinara za pravna lica. Usvojenim zakonom smatra se da će primena mera biti brža i efikasnija.

Zakon je usvojen sa 189 glasova za, jedan poslanik je bio protiv, dok je jedan bio uzdržan.

Pored jasnijeg određenja nadležnosti komunalne milicije i inspekcije, pomenuti zakon ima i odredbu koja se odnosi na karantin i kućnu izolaciju. Očekuje se da primena Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti počne osam dana nakon datuma usvajanja.

Podsetimo, poslanici Skupštine Srbije započeli su danas treću sednicu drugog redovnog zasedanja na kojoj će po hitnom postupku razmatrati Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ovim izmenama predviđeno je da će komunalni milicajci i gradski komunalni inspektori moći da izriču kazne na licu mesta zbog nenošenja maske ili nepoštovanja fizičke distance na otvorenom ili u zatvorenom prostoru.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je obrazlažući predlog zakona da su ove izmene još jedna mera države u kontroli epidemije i donose se sa željom da se pomogne građanima koji poštuju mere, nose maske, ne prisustvuju masovnim okupljanjima.

On je dodao da su predloženim izmenama u zakon uvedeni pojmovi koji do sada nisu postojali, kao što je korona virus, kategorija “kontakata” koji moraju da se pridržavaju mera, definisani su novi pojmovi kao “lična zaštita, kućna izolacija, karantin, prevoz, zdravstveni nadzor, karantin u kućnim uslovima” i mnogi drugi.

U protekla 24 časa prisustvo koronavirusa potvrđeno je kod još 3.341 građana, a reminulo je 19 osoba. Zbog pogoršane epidemiološke situacije, danas je zasedao vladin Krizni štab za suzbijanje koronavirusa, koji nije, uprkos najavama, skratio radno vreme ugostiteljskih objekata sa 23 na 21 čas.

Takođe, na dnevnom redu navodno je bilo i pomeranje školskog raspusta od januara za decembar, kako bi se smanjila mogućnost širenja virusa u obrazovnim institucijama.

Izvor: Nova.rs

Ostavite komentar

avatar
500