Naslovna Vesti SREDNJA ŠKOLA POSTAJE OBAVEZNA?

SREDNJA ŠKOLA POSTAJE OBAVEZNA?

0

OBAVEZNA SREDNJA ŠKOLA – Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, obaveznost srednje škole, državna matura uvođenje obogaćenog jednosmenskog rada u srednje škole su samo neke od novina koje ovoj oblasti donosi nova Strategija razvoja obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine.

Ministar je dodao da bi državna matura trebala da se polaže u junu 2022. godine kao i da ona može biti opšta, stručna i umetnička i trebalo bi da zameni prijemni ispit na visokoškolskim ustanovama. Takođe je podsetio na reformu gimnazija koja je već započela, a odnosi se na izbornost programa i na izmenu kurikuluma u prvoj i drugoj godini, kao i na bolju ponudu programa za nadarene učenike.

Od septembra ove godine u gimnazijama će biti i tri nova predmeta za nadarene učenike za geografiju i istoriju, za scenske i audio vizuelne umetnosti i za sport. U pojedinim gimnazijama se uvodi program Međunarodne mature.

Od nove školske godine, u jednosmenski rad biće uključeno prvih 50 srednjih škola. Trenutno po ovom sistemu radi ukupno 204 osnovne škole.

Izvor: Beograd Uživo

Ostavite komentar

avatar
500